Рада на пенсіях

17.06.2011

Українські законодавці ще до початку літніх канікул вирішили провести пенсійну реформу. Такою була вимога Президента, який відважився здійснити непопулярні (і не факт, що виправдані) реформи. Вчора Верховна Рада в першому читанні почала розглядати проект від Миколи Азарова та Сергія Тігіпка. Окрім того, в парламенті було зареєстровано два альтернативні проекти, одначе вони, з опозиційним авторством, не мали шансів на ухвалення.

 

Здеремо з багатого, і бідному не дамо

Реформа від уряду — справді непопулярна. Кабмін пропонує збільшити пенсійний вік для жінок із 55 до 60 років (поріг будуть збільшувати поступово — кожного року на шість місяців); підвищує планку виходу на пенсію для військових і держслужбовців тощо. У Партії регіонів шукають собі алібі — заявляють, що вони є мужньою силою, котра взяла на себе відповідальність провести необхiдну реформу.

«Проблема в одному — всі бояться чесно сказати, що якщо не провести пенсійну реформу, із часом почнуться труднощі з виплатою пенсій, — заявив на брифінгу голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов. — Зрештою Україна може повторити печальний досвід Греції, котра барилася з вирішенням проблем, а тепер уся Європа ламає голову над тим, як допомогти цій країні».

За словами Єфремова, влада мусить стабілізувати ситуацію в Пенсійному фонді, що справді є катастрофічною. «Кожна людина мусить бути впевненою, що і сьогодні, і завтра, і післязавтра вона отримуватиме пенсію», — наголосив Єфремов.

Щоб підсолодити гірку пігулку, уряд пропонує обмежити виплати високим чиновникам, а також урізати так звані ВІП–пенсії. Максимальну пенсію планують обмежити 10 прожитковими мінімумами (7 тис. 600 грн.).

Бідні поділяться...

Депутати вiд опозиції закликають не вірити урядовцям. «Нашоукраїнець» Віктор Матчук вважає, що збільшення пенсійного віку — невиправданий крок, і держава може використати інші механізми для наповнення Пенсійного фонду. «Країна потребує пенсійної реформи, але останнє, що в цій реформі треба робити — це підіймати пенсійний вік, — зазначив Матчук у коментарі «УМ». — Нас переконують, що у європейських країнах діють інші правила... Але, вибачте, там скасовано схеми уникнення сплати податків, там не можна засісти в «офшорах», у них нема «чорної» зарплати. Ми не залатали ці дірки, а беремося за те, що можна робити лише в крайньому випадку, — підіймати вік для пенсіонера». Народний депутат вважає, що, запроваджуючи прозорі правила, українські політики мусили б ділитися грішми із власних кишень. Проте вони вирішили піти інакшим шляхом — економити на бідніших верствах населення.

Фракція БЮТ теж проти реформи «а ля Тігіпко». «Ми не можемо підтримати цей проект, навіть якби його піддали змінам, — пояснив у коментарі «УМ» БЮТівець Андрій Павловський. — Адже оті дратівливі норми — це основа проекту. Якщо їх прибрати — проект розсиплеться. Тому цей документ треба або відхилити, або відправити на доопрацювання».

Проти ухвалення проекту висловилися три фракції: БЮТ, «НУНС» і КПУ. Водночас депутати прогнозували, що урядовий проект набере достатню кількість голосів. «Ну то й що, що не голосуватимуть комуністи? Є Литвин, «тушки», перебіжчики — цього вистачить», — прогнозував Павловський.

Пан Андрій реєстрував власний проект пенсійної реформи. Автором іншої альтернативи виступив Арсеній Яценюк. Проте обидва проекти не мали шансів на ухвалення, до того ж, на думку експертів, вони є надто популістськими.

Розгляд проекту почався о 16:00. Коли це число «УМ» пiдписувалося до друку, народні депутати обговорювали документи.

 

АСПЕКТ

Народний депутат Віктор Матчук прогнозує, що, окрім негативу, який проект Азарова—Тігіпка несе для потенційних пенсіонерів, він погано проявиться і для молоді. А саме — спровокує зростання безробіття. «Відсоток безробітних серед молоді вищий, аніж серед населення середнього та старшого поколінь. Якщо підняти вікову планку — цей відсоток збільшиться, — передбачає «нашоукраїнець» Матчук. — Наприклад, збільшуємо пенсійний вік для державних службовців. Це означає, що протягом 2–3 років ніхто з молодих людей не потрапить на держслужбу: старші будуть досиджувати роки, а молоді стоятимуть у черзі. Кілька років існуватиме проблема, щоб випускники педагогічних вузів потрапили у школи. Є спеціальності, які люди з радістю кидають по досягненню пенсійного віку. Вони хочуть витерти лоба й сказати: «Все, тепер я трохи хочу пожити!»

Віктор Матчук вважає, що ця ситуація змусить молодь шукати місце роботи за кордоном. «А друге — обов’язково зросте концентрація молодої сили на ринку праці. А це означає, що впаде вартість робочих рук», — передбачає депутат.