Національний депутатський продукт

16.06.2011

Учора Верховна Рада ухвалила за основу проект Закону «Про національний культурний продукт», що передбачає низку заходів для підтримки українських митців. Попри те, що в проекті міститься низка норм, які проросійська більшість ВР могла б вважати «націоналістичними», «за» проголосувало 266 депутатів.

«Національна культурна індустрія потребує захисту і з боку держави, і з боку уряду, а також, якщо хочете, з боку усіх громадян», — заявив із трибуни автор проекту В’ячеслав Кириленко. Лідер партії «За Україну!» зареєстрував цей документ у ВР ще два роки тому, до перемоги Віктора Януковича на президентських виборах, а почав роботу над проектом узагалі ще на посаді «гуманітарного» віце–прем’єра. «Ухвалення законопроекту про національний культурний продукт призведе до того, що від підтримки іноземного виробника культурного продукту українська незалежна держава на 20–му році незалежності нарешті перейде до підтримки українського виробника», — агітував колишній лідер франції «НУНС». Кириленко зазначив, що після ухвалення проекту на полицях крамниць переважатиме не російська, а українська книга, у концертних залах переважно виступатимуть не іноземні, а вітчизняні виконавці.

«Я не вірю, що Рада зробила розворот у бік української культури, — зазначив у коментарі «УМ» депутат від УНП Іван Заєць після голосування. — Швидше за все, цей проект буде або вихолощений у другому читанні, або просто не пройде. Ми вже не раз бачили, як у першому читанні ухвалюють, а потім провалюють». Заєць припускає, що більшість просто створила враження, ніби підтримує національного виробника, «а коли настане час діяти — все це «завалиться».

Нагадаємо, середа в парламенті — «опозиційний» день. Депутати з фракцій меншості мають змогу вносити до порядку денного свої пропозиції й проекти. Зазвичай більшість ігнорує ці питання, тож проект Кириленка — рідкісний виняток.

Скажімо, вчора парламент відкинув проект про денонсацію харківських флотських угод, унесений «нашоукраїнцем» Андрієм Парубієм. Документ набрав лише 113 голосів. «Регіонал» Іван Вернидубов заявив, що проект треба відхилити хоча б із вдячності за те, що Росія «безоплатно, не беручи жодних зобов’язань з України, подарувала [Крим] дійсно перлину, таку територію Україні».

 

ЕКСЦЕС

Учора в Раді трапився інцидент, пов’язаний із тим, що в сесійній залі перебувала людина без статусу народного депутата — віце–прем’єр Криму Павло Бурлаков. Спікер вигнав чужинця за сигналом опозиціонерів. «Я звертаюсь до апарату і Управління державної охорони: що це таке?» — обурився Володимир Литвин.

Пізніше голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов припустив, що Бурлаков — колишній народний депутат від ПР — потрапив у зал «за інерцією», приїхавши «на комісію по Криму».