НОВИНИ ПЛЮС

09.06.2011

Справа Тимошенко

Учора Апеляційний суд Києва відмовив Юлії Тимошенко у задоволенні скарги на порушення проти неї кримінальних справ. Таким чином, суд підтвердив законність порушення кримінальної справи проти Тимошенко за підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. Лідерка ВО «Батьківщина» намагалася скасувати аналогічне рішення Печерського райсуду з цього оприводу.

* * *

Сьогодні Європарламент під час засідання у Страсбурзі планує провести дебати щодо ситуації в Україні. Згідно з порядком денним парламенту Євросоюзу, тема слухань: «Справи Юлії Тимошенко та інших членів колишнього уряду України».

Раніше представники Європарламенту і Єврокомісії неодноразово висловлювали занепокоєння політичним підтекстом кримінальних справ, порушених стосовно представників української опозиції.

Відділ кадрів

Учора Президент Віктор Янукович своїм указом призначив Віктора Плакіду в. о. постійного представника Президента України у Криму.

Плакіда вже був постпредом Президента в автономії iз жовтня 2010–го по січень 2011 року. А в 2006—2010 роках він очолював Раду мiнiстрiв АР Крим.

Справа 9 травня

Член ВО «Свобода» Роман Семчій, затриманий у Росії за участь у львівських подіях 9 травня, повернувся до Львова. Про це повідомило джерело агенції Ukranews. Як розповів «свободівець» співрозмовникові, там його називали «бандерою» і били, змушували ставати на коліна й вибачатися перед ветеранами.

Раніше повідомлялося, що російський суд заарештував Семчія на два місяці. «Свобода», у свою чергу, домагалася екстрадиції затриманого в Україну.

Семчій постійно працює на золотовидобувному руднику у Красноярському краї Росії. У Львові він перебував у відпустці й був затриманий міліцією після масових заворушень і протистояння з прорадянськими силами. Того ж дня його відпустили під підписку про невиїзд після складання протоколу про здійснення адміністративного правопорушення, але 11 травня Семчій виїхав на постійне місце роботи в Росію. Його оголосили в міжнародний розшук і арештували 19 травня.

Нові виступи опозиції

Народний депутат від БЮТ, голова Комітету ВР з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська заявила про готовність низки громадських організацій та опозиції провести 1 липня всеукраїнську акцію протесту. Королевська — голова народної колегії громадянської акції «Вперед» — на прес–конференції в Кременчуці повідомила, що учасники виступу вимагатимуть звіту влади про заходи, спрямовані на поліпшення соціально–економічної ситуації у країні.

Власність на землю

Центральна виборча комісія відмовилася реєструвати чотири ініціативні групи з проведення всеукраїнського референдуму щодо продажу земель сільськогосподарського призначення. Відповідне рішення ухвалено позавчора на засіданні комісії.

Подання щодо цього у травні надійшли від представників Яворівської, Дрогобицької та Самбірської райрад на Львівщині. Питання, яке пропонувалося винести на референдум: «Чи підтримуєте ви заборону купівлі–продажу земель сільськогосподарського призначення і пов’язане у зв’язку з цим внесення відповідних змін до Земельного кодексу України?»