Нова критика з «Дому свободи»

09.06.2011

Міжнародна правозахисна організація Freedom House завершила роботу над звітом про стан демократії і прав людини в Україні після першого року правління Президента Віктора Януковича. Якщо в попередньому — щорічному — огляді політичних справ і громадянських свобод Freedom House «Свобода у світі–2011» Україна отримала статус «частково вільної країни», то тепер, у нових висновках, знову йдеться про зниження рівня демократії плюс формування в Україні «нездорової політичної обстановки».

На думку експертів Freedom House, це виражається в «лобіюванні правлячим угрупованням власних інтересів за відсутності в країні політичної сили, здатної грати роль опозиції». При цьому наголошується, що в незалежних медіа панує тривога, оскільки вони перебувають «під інтенсивним тиском правлячих структур».

Стурбованість правозахисників також викликало посилення ролі СБУ. У звіті згадано візит співробітника цього відомства до ректора Українського католицького університету Бориса Гудзяка з проханням застерегти студентів від участі в мітингах, восьмигодинне затримання в аеропорту «Бориспіль» представника Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, а також збір інформації про діяльність і джерела фінансування неурядових організацій, зокрема, Міжнародного фонду «Відродження».

У звіті Freedom House містяться рекомендації керівництву України припинити переслідування політичних опонентів, зменшити роль Служби безпеки, відмовитися від ініціативи регулювання електронних ЗМІ, забезпечити проведення парламентських виборів 2012 року відповідно до міжнародних стандартів, а також — і це привертає особливу увагу — відправити у відставку міністра освіти Дмитра Табачника як «джерело розбрату у сфері освіти та мовної політики».

Крім цього, Freedom House рекомендував Євросоюзу прискорити підписання з Україною угоди про зону вільної торгівлі та спростити візовий режим для її громадян.