Із партами — на вихід

08.06.2011
Із партами — на вихід

Поки батьки та опозиційні політичні партії намагаються у судах оскаржити рішення макіївської міської ради щодо ліквідації Макіївських шкіл № 3, 27, 94, 100, спритні чиновники міського відділу освіти «під шумок» хутко розпорядилися вивезти зі шкіл весь інвентар, дітей розподілити по інших навчальних закладах, учителів — працевлаштувати, а двері шкіл забити дошками навхрест. Нагадаємо, що, згідно з рішенням Макіївської міськради, ці школи мають припинити своє існування до 31 серпня. Проте, як бачимо, чиновники вирішили перевиконати план і не чекати до кінця літа, а спустошити навчальні заклади ще в червні.

Батьки вищезгаданих шкіл ще на початку травня звернулися до Центрально–міського районного суду Макіївки з проханням визнати рішення протиправним та скасувати його як таке, що суперечить низці законів України, зокрема ст. 60 Закону України «Про освіту», в якій передбачено, що вибір навчального закладу для дітей є винятково компетенцією батьків; ст. 2 Закону України «Про місцеве самоврядування», де вказано, що «рішення з важливих питань місцевого значення, які зачіпають інтереси населення, що проживає на відповідній території, приймаються радами народних депутатів і їх виконавчими комітетами після попереднього обговорення цих питань населенням» тощо. Крім того, за словами батьків, управлінню освіти Макіївської міськради були надані недостовірні дані щодо наповнюваності шкіл учнями.

Однак Центрально–міський суд Макіївки відмовився задовольнити цей позов, розповіла керівник ініціативної батьківської групи школи № 100 Олена Онуфрієва. «Першого червня було подано клопотання, а вже наступного дня його було відхилено, — розповідає пані Олена. — Суд вирішив, що, згідно з рішенням міськради, школа ліквідується з 1 вересня, а до цього часу позовна заява буде розглянута, отож призупинити дію рішення міськради вважають недоцільним».

На звернення заступника Донецької «Просвіти» Марії Олійник до прокуратури Донецької області щодо законності закриття вищезгаданих шкіл у листі за підписом виконуючого обов’язки прокурора області Коршикова зазначається, що «підстав для скасування рішення Макіївської міськради на даний час не вбачається».

Позовну заяву з цього приводу подав до Окружного адміністративного суду Києва і лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк. У нiй народний депутат, крім вимоги визнати протиправним рішення міськради, пропонує керівництву Макіївки варіанти збереження навчальних закладів. Однак, за повідомленням прес–служби партії, суд усіляко намагається справу затягнути. «Залишити позовну заяву без руху», — таку постанову видали представникам політсили у суді.

А тим часом, за словами батьків, у Макіївському міському відділі освіти поспішають закрити школу №3. «Школу заплановано закрити до 31 серпня, але директор оперує наказом міськвідділу освіти про те, що початкові класи мають бути закриті до 5–го, а всі інші — до 10 червня, — обурюються члени ініціативної групи. — Посилаючись на наказ, керівництво школи вимагає забрати документи дітей i визначитися з іншими школами. Учителів школи до 15 червня примушують визначитися з місцем роботи й офіційно оформитися в інший навчальний заклад. Таку терміновість пояснюють тим, що «міський відділ освіти невдовзі піде у відпустку і працевлаштуванням нікому буде займатися».

Після горезвісного наказу міського відділу освіти йде розгром школи. «Розбирають кабінети, знімають дошки, виносять меблі, парти тощо. І учнів примушують у цьому брати участь. Підганяють бібліотекаря, щоб вивезти всі книжки. Учительських столів уже немає, половини парт — також...» — кажуть батьки.

Подібна картина спо­стерігається і в Торезькій школі № 27. Тут, не чекаючи закінчення навчального року, також вивозять меблі та інвентар. «Міська влада дала розпорядження вивозити зi школи все, і це при тому, що діти ще здають іспити. Вже, приміром, вивезли нове обладнання хімічного кабінету», — розповідають учителі школи, які прийняли рішення подати до суду на Торезьку міську раду. n