НАТО стурбоване «Свободою»

08.06.2011

Українські інтернет–ЗМІ поширили виклад проекту звіту Парламентської асамблеї НАТО під назвою «Постпомаранчева» Україна: внутрішня динаміка розвитку і зовнішньополітичні пріоритети». Як повідомляє сайт «Главком», у висновках Північноатлантичного альянсу зокрема йдеться: «Тривожна тенденція, яка не обіцяє нічого хорошого українській демократії — результати місцевих виборів осені 2010 року. По–перше, вони були менш чесними, ніж попередні (президентські й парламентські. — Ред.). Виборчі блоки не були допущені до участі, що дуже вплинуло на Тимошенко. Партія «Батьківщина», найбільша в Блоці Юлії Тимошенко, сама висувала кандидатів».

По–друге, зазначають у ПА НАТО, в такій ситуації праворадикальна націоналістична партія Олега Тягнибока «Свобода» отримала хороші результати в західних областях, «захопивши місцеві органи влади там, де виборці найбільш вороже налаштовані до Партії регіонів Януковича».

Найцікавіший висновок аналітиків Парламентської асамблеї НАТО: «Свобода» — антизахідна, антиліберальна, антиєвросоюзівська й антисемітська, але найбільше — антиросійська партія. Тягнибок отримав 1,43% на виборах президента, посівши восьме місце, але зростання підтримки його партії (і передбачуване потрапляння партії в парламент на наступних виборах) може дискредитувати націоналістичний рух України».

У НАТО погоджуються, що в країнах ЄС — від Нідерландів до Угорщини та Швеції — праві партії представлені в парламентах. Але подібна практика буде «дуже небезпечна для таких політично нестабільних країн, як Україна».