Підійшли до межі

07.06.2011

Україна з Росією досягли значного прогресу в переговорах щодо демаркації міждержавного кордону. Як заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко на черговому засіданні підкомітету з міжнародного співробітництва українсько–російської міждержавної комісії, яке відбулося минулої суботи в Одесі, «польо­ві роботи» з демаркації можуть початися вже в другому півріччі поточного року.

Другий співголова підкомітету, глава МЗС Росії Сергій Лавров, особливо відзначив бiльше порозумiння щодо одного з найбільш суперечливих питань — розмежування Азово–Керченської акваторії. Щоправда, за словами Грищенка, хоча позиції сторін «суттєво зблизилися», компромісу досягти поки що не вдалося. «Ми виходимо з того, що є реальні можливості вийти на рішення, які відповідатимуть і вимогам міжнародного права, й інтересам наших країн», — зауважив очільник українського зовнішньополітичного відомства.

Окрім того, учасники зустрічі обговорили хід підготовки до п’ятого засідання міждержавної комісії на чолі з президентами Віктором Януковичем та Дмитром Медведєвим. За інформацією газети «Коммєрсант», воно відбудеться 29 червня в Києві.

Міністри також заявили, що Україна і Росія прагнуть розширити консульську присутність на взаємній основі. За словами Сергія Лаврова, Москва зацікавлена у відкритті консульств РФ у Севастополі, Дніпропетровську та Ужгороді. Україна ж відкриє консульство в Нижньому Новгороді, де відбудеться й наступне засідання двостороннього комітету з міжнародного співробітництва.