Ворота цензури

07.06.2011
Ворота цензури

Преса зазирає за зачинені ворота президентської резиденції.

Група журналістів почала вчорашній «професійний» день під парканом резиденції «Межигір’я» — маєтку Президента в селі Нові Петрівці неподалік від Києва. Зібралося півсотні медійників, які хотіли нагадати Віктору Януковичу про обіцянку, дану рік тому. Тоді під час прес–конференції глава держави запросив кореспондентів до свого заміського помешкання, намагаючись продемонструвати відкритість. Проте слова досі не дотримав.

Учора Віктор Федорович знову накивав п’ятами. Щойно відчинилася брама, із маєтку виїхало кілька автомобілів. Вони проїхали повз працівників мас–медіа, не спиняючись. Зупинилося лише авто прес–секретаря Президента Дарки Чепак. Колишня учасниця руху «Стоп цензурі!» намагалася подарувати колегам троянди і презентувала великий торт із написом «З Днем журналістики!». Але представники «четвертої влади» показово відмовилися. Адже вони приїхали за іншим.

«Іще рік тому Віктор Янукович обіцяв показати «Межигір’я» журналістам. Працівники мас–медіа приїхали туди, куди їх запрошували, — пояснив «УМ» координатор прес–центру руху «Стоп цензурі!» Артем Соколенко. — Журналісти довго чекали, коли ця «екскурсія» відбудеться, але Янукович назустріч не йшов. Тому ми вирішили: щоб Президент виконав свою обіцянку, треба самим їхати до нього в День журналіста».

«Прикро, що він не зупинився. Прес–секретар повідомила, що в нього графік і він їхав на зустріч із представниками «провідних ЗМІ». Але ж журналісти «провідних ЗМІ» стояли і там, біля «Межигір’я», — каже Соколенко. — Ми розуміємо, що Президент — зайнята людина, але, в принципі, можна знайти тисячу причин, якщо хочеш відмовитися від зустрічі».

Пізніше Віктор Янукович пояснив небажання відкрити свій легендарний маєток пресі надмірною зайнятістю. «Просто в мене не вистачає часу, як завжди. Коли час буде, я запрошу вас на чай, поговоримо», — передала слова Януковича прес–служба Президента. Нагороджуючи деяких журналістів орденами і почесними званнями з нагоди професійного свята, Президент назвав ще одну причину, чому він не готовий показати приватизовану державну резиденцію стороннім: «Поки що там господарює мій молодший внук».

До речі, медійники вчора перебували в Нових Петрівцях напівлегально. Бо на місці у них знайшовся ще один «приятель» свободи слова — 30–річний сільський голова Родіон Старенький. Він звернувся до Київського окружного адміністративного суду й домігся заборони акції, яку хотів провести рух «Стоп цензурі!»

«Я вам скажу: для цього існують майдани, площі, але не проїжджі частини. Можна було б і в центрі села провести таку акцію, і поблизу музею», — заявив Старенький у коментарі УНІАН. Суддя Ганна Панова погодилася, що присутність журналістів на пікеті заважатиме селянам «їхати на роботу», а Президентові — відпочивати (і це в робочий час у понеділок!).

Журналісти вийшли із ситуації в оригінальний спосіб: вони приїхали у Нові Петрівці проконтролювати, як виконується рішення суду.

Старанний голова зустрічав рух «Стоп цензурі!» біля резиденції й закликав дотримуватися рішення суду. «Це приватний сектор, тут проживають люди, відпочивають, тут вони їздять і ходять на роботу», — обурювався пан Старенький. Але це ще питання, хто кому заважає: чи журналісти, які раз на рік приїхали під «Межигір’я», чи Янукович, який своїм кортежем щоденно перекриває дороги київські вулиці.

Сам гарант спробував умити руки від чергової роз­прави Феміди зі свободою слова та свободою зібрань. «На жаль, уперше сьогодні почув про суд, який був. Цього не потрібно було робити. Я така ж людина, як усі», — заявив Янукович.

Що ж до квітів і розкішного торта, які ніхто так і не взяв, то це неприємно вразило Дарку Чепак. «Мені шкода щирої праці наших кондитерів із Державного управління справами, які старалися, пекли торт для журналістів і сподівалися, що їм смакуватиме», — сказала прес–секретар.

А ось більш погідні журналісти — ті, що з президентського пулу — від подачки з Банкової не відмовилися: АП вчора зібрала їх на вечірку з боулінгом.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На службовця Управління держохорони, який у квітні не дозволив кореспонденту «Української правди» знімати кортеж Президента на відео, накладено дисциплінарне стягнення. Про такий наслідок службової перевірки повідомила прес–служба УДО: «Встановлено, що військовослужбовець дотримувався вимог у рамках поставленого завдання на інструктажі, попереджав журналістів видання про введення особливого режиму охоронного заходу. Водночас, спілкуючись із журналістами, розмову вів неетично, порушивши вимоги пункту 5 статті 4 дисциплінарного статуту Збройних сил».