Причіпний вагон — не для нас

07.06.2011
Причіпний вагон — не для нас

У дуелі Олени Жержерунової й Донеки Ходжес більше пощастило натуралізованій американці. (Фото з сайту ФІБА–Європа.)

Минулого року наші дівчата змарнували можливість напряму пробитися до фінальної частини Євробаскету–2011, який 18 червня почнеться в Польщі. Тоді «синьо–жовті» посіли у кваліфікаційній групі третє місце, поступившись словачкам другою, прохідною, позицією лише за додатковими показниками. Але система відбору залишила українкам ще один шанс потрапити до когорти 16 провідних збірних. Щоправда, цей варіант заздалегідь виглядав суто теоретичним — у боротьбі за єдину путівку треба обійти дев’ятьох інших кандидатів приблизно однакового рівня.

На жаль, дива не сталося. Підопічні Ірини Щипакіної минулих вихідних на турнірі в Угорщині поступилися вже у двох стартових поєдинках, чим остаточно перекреслили мрії пробитися на чемпіонат Європи. Тож ще дві зустрічі — з голландками й фінками —перетворюються на тренування із підвищеною відповідальністю.

Спершу українки не встояли перед збірною Болгарії. За рівної гри «синьо–жовті» на початку завершальної чверті вели перед у три очки. Але наші лідери, Олена Жержерунова й Марина Сазоненко, отримали п’яті фоли та залишили майданчик. Тож зупинити американку з болгарським паспортом Донеку Ходжес було нікому.

За чотири секунди до фінальної сирени команда тренера Ірини Щипакіної могла зрівняти рахунок і перевести гру в овертайм, але Аліна Ягупова «змазала» штрафний кидок.

«Матч вийшов непростим, нервовим — це призвело до великої кількості втрат і необов’язкових фолів. До того ж надзвичайно сильну гру видала Ходжес. Втримати її «один в один» надзвичайно важко, а підстраховки в нас не завжди спрацьовували», — підсумувала Щипакіна.

У неділю українки фактично не мали шансів на успіх проти злагодженої команди Угорщини. Господарок підтримували майже 2500 уболівальників, і вже після третьої чверті, коли відставання збільшилося до 15 пунктів, долю зустрічі було вирішено.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Додатковий кваліфікаційний раунд. Група А (Шопрон). Україна — Болгарія — 68:70 (15:19, 17:17, 21:14, 15:20; Сазоненко (11) — Ходжес (27)), Угорщина — Україна — 68:56 (16:13, 19:16, 22:13, 11:14; Федьвернекі (19) — Жержерунова (16)).

Турнірне становище: Угорщина — 3 перемоги/0 поразок, Болгарія, Голландія — 1/1, Фінляндія — 1/2, Україна — 0/2.

* * *

НБА. «Плей–оф». Фінал. «Маямі» — «Даллас» — 93:95, 88:86 (серія до чотирьох перемог — 2:1).