Надалі — Надаль і Лі

07.06.2011
Надалі — Надаль і Лі

Роджер Федерер і Рафаель Надаль із призами за участь та перемогу у фіналі «Ролан Гарроса». (Фото Рейтер.)

Другий із чотирьох турнірів року з серії «Великого шолома» позавчора став історією. Але не нудною й банальною, а такою, в якій є що згадати — нинішній «Ролан Гаррос» порадував любителів і сенсацій, і «класики». У чоловіків статус паризького чемпіона підтвердив іспанець Рафаель Надаль. А На Лі в жіночому розряді стала першою представницею Азії в історії, що виграла турнір серії «Гранд слем».

 

Сила — у стабільності

Протистояння Надаля і швейцарця Роджера Федерера стали звичними в сучасному тенісі. Але ж у цей дует уже віддавна серйозно вклинився серб Новак Джокович, який піднявся на другу сходинку рейтингу АТР, на двох попередніх турнірах обіграв Надаля і, якби вийшов у фінал «Гарроса», став би першою ракеткою світу. Тож 29–річному Федереру (3–й номер посіву), щоб знову вийти на корт проти іспанця, довелося показати всю свою майстерність. Роджер у півфіналі зупинив переможну серію Новака на позначці «44 матчі», не дозволивши побити рекорди чеха Івана Лендла й аргентинця Гільєрмо Віласа. Рахунок протистояння — 7:6, 6:3, 3:6, 7:6 на користь Федерера.

У другому півфіналі Надаль (1) довів свою перевагу над британцем Енді Мюрреєм (4) у трьох сетах — 6:4, 7:5, 6:4. Тобто, як бачимо, у півфіналах грали перші чотири номери посіву.

А потім був вирішальний матч на корті Філіппа Шатр’є. 25–річний Рафа, програючи 2:5 у першому сеті, переламав хід поєдинку, скористався помилками швейцарця і завоював свій шостий титул на паризькому ґрунті. Стільки ж разів перемагав тут і Бйорн Борг. Але у Рафи є ще достатньо часу, щоб оновити досягнення легендарного шведа. «Надаль демонструє супертеніс, на ґрунті йому зараз немає рівних», — віддав належне опонентові шляхетний Федерер. У фіналі він зміг узяти лише одну партію. Тепер в активі Рафаеля — десять перемог на «Гранд слемах», у Роджера лишилося 16.

У оновленому рейтингу АТР іспанець продовжує випереджати Джоковича на дещицю — 12 070 проти
12 025 очок. Українець Сергій Стаховський залишився на 36–му рядку, а Олександр Долгополов піднявся із 22–го на 21–й.

Азія наступає

У жіночому фіналі зійшлися досвідчені бійці. 29–річній китаянці На Лі знадобилося два сети й один тай–брейк, щоб розібратися з минулорічною переможницею «РГ», 30–річною італійкою Франческою Ск’явоне. Досі представники Китаю й Азії загалом жодного разу не тріумфували на будь–якому з турнірів «Великого шолома».

Успішний виступ у Парижі дозволив Лі стати рекордсменкою 2011 року за розміром зароблених призових і піднятися з сьомого на четверте місце рейтингу WTA, тримаючи поперед себе лише данку Возняцьки, бельгійку Клійстерс і росіянку Звонарьову.

Українки в табелі про ранги продовжили падіння: Олена Бондаренко тепер 114–та (–24), її сестра Катерина — 124–та (–14), Леся Цуренко — 131–ша (–4).

Юніори й парники

Яскравий український слід на «Ролан Гарросі» залишила 17–річна Марія Заневська — уродженка Одеси, котра зараз має резиденцію в Бельгії. У дуеті з росіянкою Іриною Хромачовою вони перемогли в юніорському парному фіналі Шурс/Кан (Голландія/Росія) — 6:4, 7:5. Два роки тому Маша брала приз у парі на відкритому чемпіонаті США. Нагадаємо, рік тому в Парижі наша Еліна Світоліна святкувала успіх у юніорському одиночному розряді, тож плекатимемо надії на світле майбутнє.

У змаганні юніорів на «РГ» варто відзначити ще такі штрихи: Онс Жабо з Тунісу стала першою в історії переможницею з Північної Африки, а Бйорн Фратанджело приніс Сполученим Штатам першу звитягу з 1977 року — з часів Джона Макінроя.

У дорослих серед пар сенсаційно виграли несіяні чешки Андреа Главачкова й Люціє Градецька, для яких цей тріумф став дебютним на «Гранд слемах».

Білорус Максим Мирний і канадець Даніель Нестор уже по третьому разу виграли відкритий чемпіонат у парному розряді, але вперше — саме таким складом (раніше це вдавалося з іншими партнерами).

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Франції (ґрунт, призові — 17,52 млн. євро). Фінали

Чоловіки. Надаль (Іспанія, 1) — Федерер (Швейцарія, 3) — 7:5, 7:6 (7:3), 5:7, 6:1

Пари. Мирний/Нестор (Білорусь/Канада, 2) — Кабаль/Шванк (Колумбія/Аргентина) — 7:6 (7:3), 3:6, 6:4

Жінки. На Лі (Китай, 6) — Ск’явоне (Італія, 5) — 6:4, 7:6 (7:0)

Пари. Главачкова/Градецька (Чехія) — Весніна/Мірза (Росія/Індія, 7) — 6:4, 6:3

Мікст. Ліпськи/Делаква (США/Австралія) — Зімоньїч/Среботнік (Сербія/Словенія, 1) — 7:6 (8:6), 4:6, 10–7