Головне — знешкодити міну!

31.05.2011

Україна не має економічних можливостей обслуговувати газові угоди 2009 року. Про це заявив Президент України (2005—2010), лідер «Нашої України» Віктор Ющенко в ефірі Першого Національного. На його переконання, ці домов­леності, в тому числі штрафні санкції, сформують «тотальний навіс над перспективою національної економіки». Ющенко наголосив на тому, що найбільша небезпека цієї угоди полягає в консервації базової ціни на газ, якої не має жодна країна в Європі, — це 450 доларів за тисячу кубометрів. «Ця проблема — це міна уповільненої дії. Проблема, яку вона приносить, — це приблизно 12—14 мільярдів доларів збитків. Проблеми, які приносять такі ціни на газ, ведуть до того, що наша хімічна галузь не покриє таких збитків. Вона не може бути конкурентною. Хто перший обвалився в 2001 році? Хіміки. 60—70% виробництва хіміків упало. Хто за ними пішов? Металурги. Це дві ключові статті нашого експорту. На таких умовах працювати неможливо», — сказав Президент.

Попередній глава держави переконаний: підписані в 2009 році газові угоди були на користь не України, а іншої держави. Тобто наша країна виручила Росію, яка в той час мала проблеми зі збутом природного газу. «Згадайте 2008 рік — початок 2009, — сказав Ющенко. — Це був пік світової і європейської кризи. Росія зіткнулася з проблемою збуту. І тут одна держава раптом сезонно закуповує 26 млрд. кубометрів газу й авансом перераховує за це гроші. Ця держава — Україна. Ніхто б так не зміг виручити Росію, як це зробила Україна, використовуючи свої золотовалютні резерви».

Віктор Ющенко нагадав момент укладання угоди 2009 року, коли в розпал газової кризи ніхто із європейських лідерів не їхав до Москви підписувати документи. Знову ж таки за винятком України. «Я о першій ночі зателефонував Тимошенко і сказав, щоби вона також не летіла до Москви, — згадує Ющенко. — Але через десять хвилин їй зателефонував Путін і сказав: нікого не слухай! Прилітай, домовимося...» За словами Президента України, тодішній Прем’єр не змогла навіть назвати йому ціну на газ, про яку вона домовилася в Росії, а після засідання РНБО на цю тему вийшла до преси скаржитися, як там «знищували» її «блискучі домовленості».

Президент критично ставиться, втім, і до нинішніх газових угод. «Скільки грошей ми втрачаємо у Севастополі за оренду? Я вперше бачу договір про оренду, в якому не вказано ціну. 18 тисяч гектарів першокласної кримської землі на південному березі не оцінено. Це ж навіть не база, а ціле місто–база, яку ми віддали в оренду на 25 років», — сказав політик. За його підрахунками, Україна щороку втрачає в Криму 2,5 млрд. доларів. Щоправда, за його словами, знижка у 100 доларів на вартість російського газу врятувала українські хімічні та металургійні заводи.

Президент України (2005—2010) заявив, що для нього навіть не стоїть питання про скасування Московських газових угод 2009 року в площині — будуть чи не будуть. На його глибоке переконання, ці угоди не мають жодних перспектив. «Ми знаходимося в такій ситуації, коли газова угода акцептувала ціну, яка є неприйнятною для України, адже на базі газової угоди стало безпекове питання. Безпекове питання ніколи з економікою не балансується», — підкреслив Ющенко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українці його ще оцінять!

«Україна ще оцінить Ющенка за те, що він не став зловживати владою, що у вас були демократичні вибори, щоб були вільний бізнес і ЗМІ», — сказала гість передачі, на яку запросили і українського Президента, відома грузинська опозиціонерка Ніно Бурджанадзе. Ця фраза, втім, не завадила Ющенкові висловити свою точку зору на події в Грузії, головні політичні проблеми якої інспіровані у Москві.