Коли відпочинок не в радість

19.05.2011
Коли відпочинок не в радість

Британець Марк Кавендіш із «НТС» виявився найспритнішим на фініші десятого етапу «Джиро д’Італія». (Фото з сайту Cyclingnews.com.)

До розв’язки першої в сезоні гонки «Гранд–туру» ще далеко. Попереду — половина дистанції, більша частина з якої проляже гірськими дорогами. Зазвичай в Італійських Альпах визначається власник рожевої майки лідера. Мабуть, тому перед виснажливими сходженнями на Монте Дзонколан, Валь–ді–Фассу та Сестрієре організатори «Туру» дали можливість гонщикам чи не востаннє «вдихнути на повні груди», відправивши на рівнинну «прогулянку» узбережжям Адріатичного моря.

Після «штурму» Етни та дня відпочинку був 10–й етап протяжністю 159 км — між Термолі та Терамо. Напевно, найлегший, бо має лише одну зірку складності й відносно коротку протяжність. За таких розкладів очікувати змін у генеральній класифікації було не варто. Власне, їх і не відбулося. Утікачів, без яких не обходиться жоден з етапів, надто ж рівнинних, біля фінішу наздогнав пелотон, де комфортно фінішував і власник рожевої майки — іспанець Альберто Контадор.

Єдине, що змінилося у статистичних викладках після розборок на десятому відрізку, — ім’я лідера спринтерської класифікації. Хоча знаний італієць Алессандро Петаккі і програв фінішний спурт британцеві Марку Кавендішу, проте набраних очок господареві змагань вистачило, щоб повернути червону майку кращого спринтера. До цього вона належала Контадору.

«Я припустився помилки, коли занадто рано почав спурт. Цим самим я подарував перемогу Кавендішу. Хоча, можливо, після дня відпочинку я був не в оптимальній формі», — розповів Петаккі. Відзначимо, що лідерство у спринтерській номінації Петаккі захопив від початку «Туру», коли на фініші другого етапу випередив «Кева».

Перший номер нинішнь­ої «генерале» — Контадор — у 2008 році вже перемагав на «Джиро» й тепер сповнений сил і бажання вдруге виграти італійські перегони. Поміж усіх учасників гонки іспанець — найбільш титулований велопрофі, в активі якого, окрім успіху в Італії, є «вікторія» на «Вуельті» та три тріумфи на «Великій петлі».

Цікаво, що після остан­ньої звитяги на «Тур де Франс», у 2010–му, Альберто звинуватили у вживанні допінгу, але згодом виправдали. Тоді Контадор уберігся від дискваліфікації з боку Міжнародного союзу велосипедистів (МСВ), довівши в суді випадковість потрапляння забороненого препарату — кленбутеролу — до його організму. Однак виправдальне рішення Феміди залишило титулованого гонщика в полі зору борців із допінгом. Нещодавно в ЗМІ потрапила «внутрішня» документація МСВ із переліком велосипедистів, котрих підозрюють у вживанні заборонених препаратів. Серед великої кількості «осіб на олівці» є багато відомих прізвищ — це й триразовий переможець «Тур де Франс» Контадор, і українець Олександр Попович, і росіянин Денис Меншов. Щоправда, підозри чиновників базуються лише на непрямих доказах — даних біопаспортів гонщиків, де зберігається інформація про рівень еритроцитів, гемоглобіну та інших аналізів, що можуть свідчити про вживання спортсменом допінгу.

До речі, на закриту інформацію, яка стала надбанням громадськості, наш Попович відреагував іронічно: «Я вживаю допінг? Звичайно! Мій допінг — це любов до велоспорту». Нагадаємо, зараз Попо виступає за американську команду «Радіошек».

 

ТАБЛО

94–та багатоденна шосейна гонка «Джиро д’Італія». 10–й етап (159 км). 1. Кавендіш (В. Британія, «НТС»)— 4 год. 00 хв. 49 сек. 2. Вентосо (Іспанія, «Мовістар»). 3. Петаккі (Італія, «Лямпре–ІСД»)... 68. Попович (Україна, «Радіошек»)... 93. Густов (Україна, «Саксобанк») — час переможця...

Загальний залік. 1. Контадор (Іспанія, «Саксобанк») — 37.04,40. 2. Сивцов (Білорусь, «НТС») — +0,59. 3. Ле Мевель (Франція, «Гармін»)— +1,19... 48. Густов — +21,07... 90. Попович — +43,36...