Усі ми — родом із космосу?

Усі ми — родом із космосу?

Питання, як зародилося життя на Землі, залишається одним із найважливіших і найважчих для сучасної науки. Однією з найбільш популярних наразі є теорія про його позаземне походження. На думку прихильників цієї версії, життя або було занесене на нашу планету з космосу, або зародилося на Землі завдяки метеоритам, які «транспортували» звідти необхідні хімічні елементи та навіть необхідні для біологічної форми життя амінокислоти. Принаймні останні дослідження, як запевняють науковці, однозначно довели: ці будівельні цеглинки життя можуть формуватися будь–де в космосі.

Армагеддон не по–голлівудськи

Армагеддон не по–голлівудськи

Поки одні вчені доводять, що космічні тіла занесли життя на Землю, інші намагаються вирахувати, як скоро менш приємні гості з космосу його в нас заберуть. У пресі регулярно з’являються повідомлення про черговий страшний астероїд, який неухильно рухається в напрямку Землі, Голлівуд не втомлюється експлуатувати цю благодатну тему, видаючи на–гора апокаліптичні блокбастери в стилі «ми–всі–помремо–якщо–нас–не–врятує–черговий–Брюс–Уїлліс», а серйозні науковці тим часом попереджають: зневажливо ставитися до такої небезпеки не варто. Адже навіть якщо досить велике небесне тіло не вріжеться в Землю, а лише пройде від неї на небезпечно близькій відстані, це може мати трагічні наслідки для нашої планети. Зміна орбіти, темпу обертання навколо осі, клімату — все це загрожуватиме світу руйнівними катаклізмами небаченого масштабу.

Насправді поява астероїдів на навколоземній орбіті — не така вже й рідкість. За даними сайту Space.com, між нашою планетою та Місяцем у середньому з періодичністю від тижня до кількох місяців пролітає астероїд чи планетоїд. Найчастіше ці об’єкти не становлять загрози для Землі, оскільки мають менше 10 метрів у діаметрі, тобто в разі прямого влучання в нашу планету згорять у її атмосфері. Але є й об’єкти, до яких справді треба ставитися «з повагою».

Всі статті рубрики