НОВИНИ ПЛЮС

18.05.2011

Дипломатичний скандал

Чеська Республіка висилає військового аташе України у відповідь на висилку двох співробітників чеського посольства з Києва. «Нам дуже шкода, що у відповідь було ухвалено рішення про оголошення персоною нон грата військового аташе України», — заявив на брифінгу директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин. Він висловив сподівання, що на цьому дипломатичний скандал буде вичерпано.

«Згідно з практикою, будуть дії у відповідь», — обіцяв раніше міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг. Українське МЗС назвало дії Чехії «неприйнятними».

Парламент

Верховна Рада вчора ухвалила зміни до законодавства щодо дер­жавних закупівель. Цим документом, зокрема, уточнено підстави для застосування процедури закупівлі в одного учасника. А також встановлено новий механізм застосування процедури такої закупівлі, згідно з яким немає необхідності отримувати погодження уповноваженого органу у сфері державних закупівель. За відповідний законопроект проголосував 231 депутат. «Якщо раніше закупівлі для потреб уряду та чиновників забезпечувалися в рамках загальних тендерних процедур, то сьогодні такі закупівлі здійснюватимуть без цих обов’язкових процедур», — розкритикував закон БЮТівець Сергій Терьохін.

* * *

У фракцію Партії регіонів вступив Євген Сігал, якого було обрано до ВР за списком БЮТ. У грудні його виключили з лав «тимошенківської» фракції — через те, що проголосував за Податковий кодекс.

Пізно вдалися?

Прокуратура міста Києва просить парламентарія Володимира Ар’єва дати свідчення щодо побиття народних депутатів, яке відбулося у Верховній Раді в грудні 2010 року. Про це Ар’єв повідомив через свою сторінкув мережі Facebook. «Бійка у парламенті була п’ять (!) місяців тому. А тепер прокуратурі «терміново» знадобилися свідчення. Фарс!» — обурився представник «Народної самооборони».

Справа Поживанова

Колишній голова Держрезерву Михайло Поживанов не зможе приїхати в Україну на похорон матері, бо ризикує потрапити за ґрати. «У Поживанова сьогодні померла мати. Але через переслідування він не зможе прибути навіть на похорон», — повідомило джерело агенції УНІАН. Щодо Поживанова порушено кримінальну справу за фактом розкрадання державних коштів. Зараз представник БЮТ працює в Австрiї.