«Тоді б ми мали зовсім іншу Східну Україну...»

18.05.2011

Київська міська організація Всеукраїнського об’єднання «Меморіал» презентувала книгу–путівник до експозиції «Народна війна». Це — друкована версія, а електронну не так давно представили за сприяння «Нашої України» та Інституту Президента Віктора Ющенка.

У віртуальному музеї зібрано близько 70 тисяч сторінок унікальних, невідомих досі науковцям архівних документів щодо національно–визвольної боротьби українського народу періоду 1917—1932 років, які раніше перебували у центральних державних та галузевих архівах Служби безпеки України 18 областей. У книзі вміщено текстовий опис 24 розділів експозиції. Крім документів та фотографій з експозиції, у путівнику подано також низку раніше невідомих документів.

Автор видання, голова столичного «Меморіалу» Роман Круцик, присвятив книгу до 120–ї річниці від дня народження Євгена Коновальця. За словами пана Круцика, у книзі описано героїчні факти боротьби українського народу проти більшовизму, в тому числі на сході України. За неповними даними, які вдалося розшукати в архівах, протягом 1917—1932 років лише на сході України відбулося більше трьохсот збройних повстань проти більшовиків. «Чому про це не знає наша молодь? Мені здається, якби вдалося раніше презентувати цю виставку і книгу та провезти її Східною Україною, ми б мали Східну Україну більш патріотичною, ніж така, якою вона є сьогодні», — каже Роман Круцик, сподіваючись, що ідея презентувати виставку «Народна війна» в усіх регіонах України все–таки буде втілена в життя.