Пожива для голодних роздумів

18.05.2011

Лікарі наполегливо просять, аби Юрій Луценко припинив голодування. Про це повідомила дружина екс–міністра внутрішніх справ, відвідавши лідера «Народної самооборони» у лікарні. «Стан мого чоловіка критичний. Про це говорять самі лікарі. По­стійне підвищення температури, збільшення ацетону в організмі — починаються незворотні процеси», — каже Ірина. За її словами, медики вмовляють Луценка почати їсти, «інакше вони не зможуть врятувати його».

Джерела «УМ» у Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги, що на вулиці Братиславській, підтверджують: Луценко справді не симулює, він почувається погано. На обличчі з’явилися червоні плями — ознака хворобливих процесів у внутрішніх органах.

Поки що аргумент Луценка не діє на представників влади. Натомість представники громадського сектору заявили про те, що Луценкові не слід піддавати ризику власне життя та здоров’я — адже влада байдужа до протесту. Свої заяви оголосили також представники духовенства. «Як пастор я закликаю вас замислитися над сказаним і перестати наражати себе на смертельну небезпеку», — звернувся до екс–міністра внутрішніх справ Патріарх Київський і всієї Руси–України Філарет. Предстоятель УПЦ КП переконаний, що змінити рішення — «це ознака не слабкості, але сили».

Блаженнійший Любомир Гузар, попередній глава Української греко–католицької церкви, теж звертається до Луценка: «Ваша жертва повинна б бути потужним засобом пробудження, але, на жаль, духовна атмосфера, у якій живемо, не дає на це багато надії. А шкода життя. В наших обставинах треба жити, щоб надіятися на перемогу».

Юлія Тимошенко теж відзначає, що «ницість і аморальність влади не варті людського життя». А група митців висловила думку, що «суб’єкти владних повноважень, швидше за все, спишуть це на ваш власний вибір і вдадуть, що нічого не сталося, що все було «в межах чинного законодавства». Цю заяву підписали Василь Шкляр, Марійка Бурмака, Сергій Фоменко з «Мандрів», Іван Драч та ін.

Тим часом Генеральна прокуратура нарешті передала кримінальну справу стосовно Юрія Луценка до Печерського райсуду Києва для розгляду по суті. В понеділок сплив термін, відведений представникам захисту для вивчення матеріалів справи. Луценко прочитав документи, адвокати — ні. Слідство мало передати справу до суду, незалежно від того, чи захист ознайомився з матеріалами.

Днями екс–глава МВС дав «заочне» інтерв’ю журналу «Фокус». Луценко наголосив, що вимагає «зміни незаконного рішення про арешт» не через те, що стан його здоров’я погіршився, а тому що «і затримання, і арешт були проведені з грубезними порушеннями закону». «Виходячи з цього, я ухвалив рішення про голодування. Підкреслюю — я не вимагаю закрити справу, не відтягую судового розгляду. Я лише вимагаю припинити незаконне, політично вмотивоване рішення про утримання в камері», — свідчить колишній міністр внутрішніх справ, обвинувачений у розтраті 40 тисяч гривень.

Окрім того, Юрій Віталійович виступив з ініціативою, щоб його справу заслуховував суд присяжних.