Нереальні опоненти

18.05.2011
Нереальні опоненти

Маргарита Песоцька єдина з наших пробилася до числа 64 кращих тенісистів на чемпіонаті світу. (Фото з сайту rustt.ru.)

Настільний теніс уже давно вважається «вотчиною» КНР. Непохитність позицій китайські майстри малої ракетки підтвердили на особистому чемпіонаті світу, що минулими вихідними завершився в Роттердамі: представники Піднебесної стали чемпіонами в усіх дисциплінах. До того ж у трьох із п’яти фіналів грали суто китайці. Лише в чоловічому матчі за «золото» опонувати господарям Олімпіади–2008 вийшов відомий німецький тенісист Тімо Болл, а у поєдинку змішаних пар — японський дует.

Україну на планетарній першості представляли восьмеро гравців. Але для наших участь у фіналах — нездійсненна мрія. Наразі плацдарм, який займають наші майстри пінг–понгу, — це перші етапи раунду «плей–оф».

За інформацією оргкомітету голландського ЧС, до Роттердама приїхала рекордна кількість учасників — 636 (352 чоловіка та 284 жінки). Масовий наплив спортсменів до «Ахой арени» змусив організаторів проводити кваліфікаційний турнір між тенісистами із низьким рейтингом. Уже на цьому етапі Україна втратила двох представників — Івана Каткова та Ірину Моцик.

На стадії 1/64 фіналу ще п’ятеро наших співвітчизників зачохлили ракетки: Олександр Дідух поступився Пенг Тангу з Гонконгу (1:4), Ярослав Жмуденко — Зі Янгу з Сінгапуру (2:4), Коу Лей — білорусові Євгену Щетиніну (2:4), Євген Прищепа — німцю Патріку Бауму (1:4), а Ганна Гапонова — литовці Руті Паскаускієне (0:4).

Перша ракетка жіночого рейтингу України — Маргарита Песоцька — стала єдиною, кому вдалося дійти до 1/32. На старті киянка доволі легко розібралася з туркенею Фулією Озлер — 4:1. Однак наступний опонент Рити виявився справжньою «китайською стіною», яку зруйнували лише у фіналі. «Перемогти Лю Шівен із Китаю, яка зовсім недавно була першою ракеткою планети, було нереально. Її рівень підготовки набагато вищий, тому я просто вивчала її гру, знайомилася з її технічним арсеналом», — так Маргарита Песоцька прокоментувала для «УМ» свій поєдинок із тенісисткою, що стала віце–чемпіонкою світу.

За словами головного тренера національної збірної Володимира Геворгізова, ранній виліт українців обумовлений силою їхніх опонентів. «Через те, що у світовому рейтингу наші посідають не надто високі місця, вони одразу були змушені боротися з лідерами світового настільного тенісу, — розповідає «УМ» наставник збірної. — Однак приємно, що четверо чоловіків потрапили до основної сітки. Але шкода, що вони рано завершили турнір. Хотілося, щоб і Рита пройшла трохи далі турнірними сходами. Та їй відверто не пощастило з жеребом».

Дещо реабілітувалися наші хлопці й дівчата в парному розряді та міксті, де здобули по одній перемозі. Бронзові призери минулорічної континентальної першості Лей та Прищепа перемогли таїландську пару, змішаний дует Прищепи й Моцик пройшов пару з Хорватії, а Катков/Гапонова здолали опонентів із Литви.

За словами пана Геворгізова, тепер усі його думки спрямовані в 2012 рік, коли у квітні–травні відбудеться остаточний розподіл олімпійських ліцензій. Перший потяг із 56 перепустками до Лондона пройшов повз українських тенісистів. Але тренер вірить, що його підопічні таки зможуть вибороти дві перепустки на XXX літні Ігри.

Після того, як китайці на домашній Олімпіаді повністю окупували п’єдестал у настільному тенісі, МОК вирішив обмежити кількість представників однієї країни в пінг–понзі на голов­них змаганнях чотириріччя. Тепер кожна держава зможе делегувати до Лондона лише двох тенісистів кожної зі статей. «Для нас це добре», — каже Володимир Геворгізов, сподіваючись, що рішення МОК трохи полегшить «ліцензійне» завдання для його підопічних.