Рентген застарів?

12.05.2011

Для України — держави з офіційно визнаною епідемією туберкульозу — залишається дуже важливим питання профілактики і вчасного виявлення цього інфекційного захворювання. Тому медики наполегливо рекомендують усім українцям регулярно, раз на рік робити флюорограму чи рентген грудної клітини для діагностики хвороби. А людям, які кашляють більше трьох тижнів або помічають у себе інші підозрілі симптоми (раптове схуднення, підвищення температури тіла, нічне потіння тощо), «фотографію» грудної клітки треба робити терміново.

Утім, як з’ясували британські медики, рентген грудної клітки часто виявляється неефективним для діагностики цієї патології. Як повідомляють «Медновини», рентген виявляє тільки так звану активну інфекцію — хворобу в досить запущеній стадії. А от знайти туберкульоз на дійсно ранніх стадіях, коли тканини легень іще не вражені патологічним процесом, допоможуть спеціальні аналізи крові. Річ у тім, що людина протягом кількох років може бути носієм інфекції, не страждаючи від власне захворювання. А поштовхом для розвитку хвороби можуть стати будь–які зовнішні обставини.

«Виявляючи носіїв інфекції за допомогою аналізів крові, ми не лише допоможемо самій людині уникнути розвитку захворювання у важку форму, а й захистимо всіх інших від зараження», — пояснює керівник дослідження професор Аджіта Лалвані. На думку науковців, таке нововведення допоможе британській системі охорони здоров’я заощадити чимало коштів на лікуванні запущених форм туберкульозу, особливо у мігрантів, які постійно прибувають у країну.