Пуп Батькiвщини — у Шполi

11.05.2011

Якщо хочете постояти в центрі України, то вам треба приїхати на Черкащину, в місто Шпола. Там, на повороті до села Мар’янівка, на трасі Сміла—Шпола нині встановили новий архітектурний монумент географічного центру України (автор проекту — черкаський архітектор Анатолій Петренко).

Відтепер усі туристи, котрі прямують на батьківщину Тараса Шевченка, у Моринці Звенигородського району, можуть тут зупинитися й доторкнутися до чотирнадцятиметрової металевої колони, що височить на узбіччі. Чотири грані монумента символізують усі сторони світу, а її вершина стилізована під пшеничний колос і тризуб водночас.

За словами першого заступника голови Шполянської райдержадміністрації Василя Колісника, серед подальших задумів — встановлення в цьому мiсцi гранітних плит iз позначенням усіх 27 адміністративно–територіальних одиниць України та облаштування паркової зони. «Ще біля колони збудують підпірну стінку, викладуть карту України, — розповіла «УМ» начальник відділу регіонального розвитку містобудування та архітектури районної адміністрації Олена Яровенко. — Вартість проекту становить 219 тисяч гривень. Це кошти обласного бюджету».