Під іншими прапорами

05.05.2011
Під іншими прапорами

У Москві за Україну каталися колишній узбек Шакалов і американка Хекен–Кенеді. (Фото Рейтер.)

Цьогорічний світовий форум, «евакуйований» із Токіо до Москви, порадував уже тим, що відбувся. Радість господарів–росіян, котрі останніми роками дещо здали позиції у фігурному катанні, посилили дві медалі. І якщо «бронза» Артура Гачинського — 17–річного наступника Євгена Плющенка — виявилася сюрпризом, то від Максима Транькова й Тетяни Волосожар успіху у змаганні спортивних пар чекали.

Створений рік тому дует узяв «срібло» на першому ж своєму чемпіонаті. Цікаво, що колишній партнер Тетяни по українській парі — Станіслав Морозов — нині виступає одним із тренерів і постановником нового дуету, що захищає кольори Росії. Перше місце тут посіли представники Німеччини Робін Шолкови й Олена Савченко (ще одна екс–громадянка України); тепер вони вже триразові чемпіони світу. Тріумфатори ж попереднього ЧС Цин Пан і Цзянь Тон із Китаю після першої позиції в короткій програмі не надто вдало відкатали довільну й опустилися на третє місце.

Серед танцювальних дуетів Україну представляли колишній громадянин Узбекистану Олександр Шакалов та екс–американка Шиван Хекен–Кенеді. На дебютній для себе планетарній першості вони стали 15–ми і в обох прокатах, і в підсумку.

Цікавою вийшла боротьба за «золото» в жінок. За рахунок кращого довільного прокату чемпіонка 2007 року японка Мікі Андо на дещицю обійшла чемпіонку 2009–го кореянку Юну Кім. Українка Ірина Мовчан уперше в кар’єрі потрапила до числа 24 фігуристок, яких допускають до довільної програми. У загальному заліку 20–річна киянка показала 23–й результат. «Цей чемпіонат додав мені впевненості. Тепер я знаю, як налаштовуватися на справжню боротьбу», — підсумувала Іра.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Москва). П’єдестал

Спортивні пари. Савченко/Шолкови (Німеччина) — 217,85; Волосожар/Траньков (Росія) — 210,73; Пан/Тон (Китай) — 204,12.

Танцювальні дуети. Девіс/Уайт (США) — 185,27; Вірче/Мойр (Канада) — 181,79; М. Шибутані/А. Шибутані (США) — 163,79.

Жінки. Андо (Японія) — 195,79; Кім (Корея) — 194,50; Костнер (Італія) — 184,68.

Чоловіки. Чан (Канада) — 280,98; Козука (Японія) — 258,41; Гачинський (Росія) — 241,86.