«Це був не прорив, а велика ганьба»

27.04.2011

Коли влада укладає невигідні для країни угоди, суспільство не повинно мовчати. Треба вимагати від керівництва держави їх скасування, насамперед, «Харківських угод». Таку думку в ефірі «5–го каналу» висловив Президент України (2005—2010) Віктор Ющенко. «Це благородна справа — провести денонсацію газової угоди (2009 року) і провести денонсацію «Харківських угод», бо вони не відповідають національним інтересам», — наголошує Ющенко.

Водночас він не бачить сьогодні бажання у провладних сил скасувати «харківські угоди». «Але це не означає, що ми не повинні говорити з нацією про те, щоб вона прокинулась, говорити їй — у нас є шанс змінити це, але за умови вашого розуміння, за умови колосальної суспільної підтримки», — каже Віктор Ющенко. У влади погляди на «Харківські угоди» сьогодні теж змінилися, тож Ющенко додає, що сьогодні вони б навряд чи були підписані. «Я аналізую, наприклад, останній візит прем’єр–міністра Росії в Україну і його результативність... То мені здається, як би зараз перед владою стояло питання підписувати чи не підписувати «Харківські угоди», то сьогодні вони вже не були б підписані», — наголосив він.

На думку лідера «Нашої України», якщо влада хоче політично не допустити втрат, то їй нічого не потрібно робити, і «з кожним роком можна все більш невдало, але пояснювати, що то був прорив у російсько–українських стосунках». «Насправді ж то була велика ганьба», — вважає Ющенко.

Сьогодні важливо зрозуміти, що «Харківські угоди» не принесли користі державі. Україна навіть не отримує орендну плату за землю, що займає Чорноморський флот РФ. «Цим кроком, через начебто намір здешевити газ, залишили російську базу. Чим ми не тільки відмовилися від власної безпекової політики, — ми не відкрили собі завтрашній день щодо інтегрування України в європейську колективну безпекову політику. Тобто ми собі закрили майбутнє, — наголосив Ющенко і додав: — Ми програли газ, бо ми маємо його найдорожчим. Сьогодні, наприклад, ціна газу на Кавказі — 110 доларів. Візьміть Східну Європу і центральну її частину, ви можете вести дискусію в районі 195—220, але ні про які 450 не йдеться. А нам — 450, скасували 100, вийшли на 350, і ми платимо найбільшу, найдорожчу в Європі ціну за газ, яка економічно необґрунтована, яка є корупційною. Ми здали національну територію, ми її продали, не отримавши плати, не отримавши жодних принципів». Але найголовніше, переконаний Ющенко, держава програла стратегічну для нації безпекову політику. «Бо немає важливішого: ні зона вільної торгівлі, ні наше асоційоване членство не замінять участь України в колективному європейському безпековому клубі, який дає відповідь на одне святе питання для нас — вічність України», — наголосив Ющенко.