Фобія чи хамство?

27.04.2011

Інциденти охорони Віктора Януковича з журналістами стали хронічним явищем. За минулі два тижні президентські «сек’юріті» двічі відзначилися утисками працівників ЗМІ під час виконання ними професійних обов’язків. В обох випадках охоронці грубо затуляли об’єктив журналістам інтернет–видання «Українська правда»: спершу — коли ті намагалися зняти проїзд кортежу Януковича, потім — коли знімали на відео вихід глави держави із будинку прийомів Кабінету Міністрів, де Президент прощався зі своїм однопартійцем Миколою Лісіним.

«Охоронець добре знав, що я журналіст і жодної загрози Януковичу не створю. Він (Президент) стояв за шість метрів, і навіть крикнути йому я не міг, — пише Сергій Лещенко, журналіст «УП». — Але, завадивши зйомці, охоронець зробив добру річ — зайвий раз привернув увагу до того, як нинішня влада ставиться до преси».

Справді, пояснень таких дій «бодігардів» Януковича може бути два. Перше — просто печерне хамство. Мовляв, затулю вам камеру, бо ви тут ніхто. Друге — фобія, пов’язана з постійним очікуванням замаху на охоронюваний об’єкт — «тіло №1».

У своїх поясненнях президентська сторона, по суті, вибирає другий варіант. «Бодігард» сприйняв цю ситуацію як позаштатну, бо помітив різкий рух у натовпі. За словами охоронця, журналіст підняв різко вгору камеру. Він відреагував згідно з інструкцією — тобто теж підняв руку, створюючи перешкоду об’єкту, який вийшов за межі допустимого рівня». В службі охорони такі реакції відпрацьовані до автоматизму», — виправдовується прес–секретар Президента Дарка Чепак. Щоправда, при цьому вона не пояснює, чому «автоматизм» у такій грубій формі почав проявлятися саме за президентства Януковича.

Нагадаємо, влітку минулого року «автоматизм» охоронців Президента набув особливо збоченої форми — працівник УДО просто повалив на землю кореспондента каналу СТБ Сергія Андрушка, який намагався взяти в Януковича коментар на аграрній виставці.

«Оскільки ситуації непорозуміння виникають часто, діалог [охорони з журналістами] явно на часі... Думаю, журналістам і охороні пора виробити спільні правила роботи», — написала пані Чепак у своєму блозі, погодившись із закликом провести відповідні тренінги для надто нервових «бодігардів».