Оперна діва нового покоління

27.04.2011
Оперна діва нового покоління

Гастрольний графік оперної співачки Анни Нетребко розписаний до 2015 року. Після тріумфу в усіх найбільших театрах Європи та Америки західна преса назвала її оперною дівою нового покоління, Росія присудила звання народної артистки, а музичні критики засипали захопленими відгуками. Зараз 37–річна Анна мешкає переважно в Австрії і з 2006 року є її громадянкою (залишаючись при цьому й громадянкою Росії). Хоча має українське походження — народилася й виросла в сім’ї, що походить із кубанських козаків.

Оперна кар’єра Нетребко почалася з перемоги 1993 року на конкурсі ім. Глінки, після якого 22–річну випускницю Санкт–Петербурзької консерваторії запросив у Маріїнський театр знаменитий диригент Валерій Гергієв. «Спочатку я хотіла стати акторкою, але конкурс у театральному інституті був дуже великий, і тоді я вирішила серйозно зайнятися музикою. Мені дуже подобалися вистави в оперному театрі. І в якийсь момент я спіймала себе на думці, що хотіла б співати в опері, що саме це — мій шлях», — розповідає співачка.

У 2007–му Анна ввійшла до списку ста найвпливовіших людей світу за версією британського журналу «Тайм», а в листопаді того самого року видання «М’юзікал Амеріка» визнала її «музикантом року». У серпні 2010–го на конкурсі «Нова хвиля» Анна Нетребко виконала разом із Філіппом Кіркоровим пісню «Голос», відкривши тим самим нову сторінку у своїй творчості — стиль кросовер.

Марина ОЛІЙНИК