Дiд i семеро козенят

21.04.2011
Дiд i семеро козенят

Кози поїхали на дачу. Але чи не повернуться вони назад? (Фото з сайту proori.com.)

Цілу зиму черкащани, які мешкають у першому під’їзді будинку № 29 по вулиці Героїв Дніпра, боролися за «місце під сонцем» з козами. Рогаті ще з осені минулого року «прописалися» в квартирі на п’ятому поверсі. Куди люди тільки не дзвонили зі скаргами на неймовірний сморід! Але до їхнього сусіда й господаря тих кіз — 74–річного Миколи Макаренка — ні вони, ні працівники служби утримання будинків «Митниця» та Черкаської міськради так і не достукалися: чоловік ні на кого не зважав.

«Кози в нього на дачі жили. А восени, коли похолодало, він їх у квартиру перевіз», — розповідає «УМ» пенсіонерка Ольга Тараскевич, котра живе у цьому під’їзді. Вона пригадує, як сусід переносив тварин у дев’ятиповерхівку, а з мішка їхні морди та копита стирчали. Люди нарахували тоді семеро козенят. А опісля дід Микола в свою квартиру ще й козу «заселив».

Сусіди чоловіка кажуть, що безліч разів дзвонили йому в двері, але він ніколи не відчиняв. Зате на дзвінок реагували козенята — вони лякалися i починали бігати по квартирі, цокаючи копитцями. Чим дід худобу годував — ніхто не знає.

Незважаючи на обурення сусідів, кози благополучно перезимували у дідовій однокімнатній (!) квартирі. На власника кіз вплинуло тільки інтенсивне тепло на вулиці: днями дідусь вивіз своє стадо на дачу в село Чапаєвку Черкаського району. Правда, стара коза напередодні здохла, тож дід Микола витягнув її до сміттєвих баків, котрі стоять біля багатоповерхівки через дорогу. Та там і кинув... «Він поїхав iз козами на дачу, а біля квартири досi стоїть сморід! Двері в під’їзді стараємося не закривати, може вивітриться», — зітхає жителька під’їзду Галина Педан.

У під’їзді й справді запах, наче в хліві. А в тамбурі біля квартири, в якій кози зимували, можна протигаз одягати, бо більше хвилини там не витримати.

У службі утримання будинків «Митниця» кажуть, що кози в квартирі багатоповерхівки Черкас вперше жили, а от нутрій, кролів та курей народ тримав — таке було й не раз.