Як п’ять тисяч років тому

21.04.2011
Як п’ять тисяч років тому

Багатий на тематичні фестивалі Львів запрошує нас на чергову імпрезу — проект «ETHNO’лялька» у рамках фестивалю «Ляльковий світ», що відкрився учора й триватиме до 1 травня у Львівському палаці мистецтв. Як випливає з назви, предметом експонування, дослідження й розповсюдження виставки–ярмарку є етнічна лялька, особливо — лялька–мотанка. «У нас представлені як класичні техніки — мотанки з трави та тканини, так і альтернативні, зокрема, панчішні, килимові, гачковані (зроблені гачком), ляльки з пластику, текстильні, ляльки–тільди (популярні нині текстильні ляльки, створені норвезькою авторкою Тоне Фінангер. — Ред.). Хоча різноманіття мотанки продиктоване не так сучасними техніками, як автентичними регіональними особливостями», — ділиться з «УМ» автор ідеї проекту Ірина Сорокіна. Особливість мотанки можна відчути власними руками на майстер–класах з плетіння трав’яної, кукурудзяної та тканинної ляльки: навчання проходитиме наприкінці проекту, у вихідні. Хто знає, може, після цих тренінгів ви станете учасником «ETHNO’ляльки» як, приміром, майстриня Наталя Шевченко, яка свою першу мотанку зробила рівно рік тому.

«Мої ляльки — це ляльки–нерозлучники. Їх обов’язково має бути дві (адже це символ єднання) й вони з чотирма руками (одними тримаються в цьому світі, другими — в небі; кажуть же, що пари створюють на небі), — розповідає нам Наталя. — Я виплітаю не 100 відсотків автентичні ляльки, мені подобається їх осучаснювати. Основою зазвичай залишається класична лялька, а от одяг — імпровізація: колористику черпаю з традиційного українського одягу, взагалі, я люблю розглядати національний одяг різних народів, там багато різноманітних поєднань і всі вони гармонійні».

Як стверджують дослідники, ляльці–мотанці — п’ять тисяч років, виникла вона практично одночасно в усьому світі. Тобто це універсальний засіб спілкування людини із собі подібними та з природою. На цьому тлі українська мотанка все ж відрізняється оригінальністю: у неї на голові є особливий знак сонця — хрест.

На ярмарку, крім українських мотанок, представлені також роботи майстрів із Польщі (ведмедики у вишиванках) і Туреччини (гачковані ляльки із серії «Народи світу»). Ціна квитків на захід: 10 грн. — дорослий і 5 грн. — дитячий. Ціновий діапазон на вироби: від 30 грн. до 10 тисяч грн.