Удар по нирках

21.04.2011

Схоже на те, що конфлікт між німецькою приватною клінікою «Фрезеніус» та Черкаською обласною держадміністрацією щодо вартості гемодіалізу незабаром буде вичерпаний. Для врегулювання цінового питання у Черкаси приїжджав посол Німеччини в Україні Ганс–Юрген Гаймзьот.

«УМ» розповідала про те, що з кінця минулого року «Фрезеніус» та обласне управління охорони здоров’я ніяк не могли дійти згоди стосовно того, якою має бути вартість гемодіалізу, який оплачує бюджет за лікування 73 черкащан, хворих на хронічну ниркову недостатність. Приватна клініка виставила свою ціну, втім область ствер­джувала, що вона зависока і, як приклад, наводила нижчу вартість такого лікування в обласній лікарні. У конфлікт включалися й самі пацієнти, котрі писали навіть до Президента Януковича й категорично відмовлялися переходити на лікування в обласну клiнiку, де величезнi черги та старе обладнання.

Доки тривала «медична війна», «Фрезеніус» працював без угоди з черкащанами й продовжував проводити гемодіаліз «за спасибі». Тож у цей конфлікт змушений був втрутитися вже й посол Німеччини в Україні, переживаючи за співвітчизників–інвесторів. У Черкасах він ознайомився з роботою медичного центру і був вражений тим, що на ниркову недостатність страждають навіть 22–річні молоді українці, та зауважив, що в Німеччині такі проблеми зі здоров’ям мають люди, яким уже за 60 років.

Після переговорів німецького посла з черкаським «губернатором» Сергієм Тулубом сторони нарешті дійшли згоди й вирішили знайти компромісне рішення, яке влаштує Черкащину, приватну клініку і піде на користь хворим. Як повідомили «УМ» у прес–службі Черкаської облдержадміністрації, днями в області буде створено робочу групу під керівництвом заступника голови облдержадміністраії Юрія Тимошенка і вже до 22 травня цього року гемодіалізний центр «Фрезеніус» та обласна державна адміністрація вирішать конфлікт щодо фінансування лікування у клініці.