Вдарилися в радянщину

21.04.2011

Ідучи назустріч Дню Перемоги, український парламент поринув в історичні питання. Постанову про вивішування червоних прапорів учора не ухвалили, зате народні депутати вже визнали аморальними спроби покласти на Радянський Союз однакову з нацистською Німеччиною відповідальність за розв’язання ІІ Світової війни. За відозву «До 65–ї річниці Нюрнберзького трибуналу над фашистськими злочинцями» позавчора підвечір проголосувало 233 нардепи.

У документі йдеться про те, що, приписуючи СРСР ініціативу почати війну, чиняться спроби «виправдати нацистів, їх посібників за вчинені страхітливі злочини проти людства». Верховна Рада висловила занепокоєння, що висновки Нюрнберзького трибуналу «піддаються спотворенню». «Цим, по суті, піддаються ревізії підсумки Другої світової війни», — вважають представники більшості.

Наприкінці минулого року таку саму заяву ухвалила Держ­дума Росії. Ухвала ВР — це калькування сусідських рішень і насаджування чужого бачення історії.

Звернення Ради здивувало істориків. Фахівці Центру досліджень визвольного руху вважають, що постанова засвідчила не лише брак елементарних знань з історії, а й початок офіційного курсу на вибіркове засудження злочинів проти людства. «Основне завдання цієї заяви полягає не в засудженні нацистів, а у спробі відбілити комуністичний тоталітарний режим», — каже Володимир В’ятрович, екс–голова Галузевого державного архіву СБУ. Він наголосив, що II Світова війна почалася у вересні 1939 року із поділу Польщі між Третім Рейхом і СРСР.

У заяві Верховна Рада висловлює підтримку резолюції «Неприпустимість певних видів практики, які сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов’язаної з ними нетерпимості», ухваленої в листопаді 2010 року комітетом Генасамблеї ООН. Депутат від БЮТ Віктор Терен вказує на те, що аргумент резолюції — не обґрунтований. У ній міститься лише одне посилання на рішення Нюрнберзького трибуналу. «Редакція цього посилання не сприймається делегаціями понад 50 країн світу. «За» проголосували тоді всього п’ять держав це: Сербія, Росія, Вірменія, Азербайджан і Білорусь. Україна тоді «утрималась», — нагадав Терен.