Людина із «Солідарності»

21.04.2011
Людина із «Солідарності»

Італійська кінозірка Моніка Белуччі зніметься в новому фільмі знаменитого польського режисера Анджея Вайди. Автор культових стрічок «Людина з мармуру» та «Людина із заліза» вирішив повернутися до теми боротьби профспілки «Солідарність» із комуністичним режимом. Тепер головним героєм стане її лідер, а згодом президент Республіки Польща Лех Валенса. Який, до речі, з’являвся в епізодичній ролі й у «Людині із заліза» — грав самого себе.

Два місяці тому 85–річний Вайда оголосив, що вважає «тривожною ситуацію, за якої Лех Валенса, відігравши надзвичайно важливу роль в історії Польської держави, змушений терпіти нападки людей, котрі порівняно з ним просто ніхто». А тому, мовляв, хоче зняти про лідера «Солідарності» правдиве кіно, щоб нагадати полякам про його заслуги.

Як повідомляє сайт Thenews.pl, Моніку Белуччі режисер запросив зіграти роль італійської журналістки Оріани Фалаччі. Свого часу вона інтерв’ювала таких відомих людей, як Муаммар Каддафі, Федеріко Фелліні, Ден Сяопін, Ясір Арафат, Індіра Ганді. А на початку 1980–х брала інтерв’ю й у Валенси.

Анджей Вайда планує відзняти епізод за участю Белуччі, який у фільмі триватиме близько дев’яти хвилин, за два дні. Кінозірка приїде до Польщі вже найближчим часом, хоча решту акторського складу досі не затверджено. Передусім — невідомо, хто зіграє головну роль. За інформацією польських ЗМІ, Вайда веде переговори з багатьма іменитими акторами. У тому числі й з «оскароносною» Меріл Стріп, яку хоче запросити на роль прем’єр–міністра Британії Маргарет Тетчер. До речі, саме зараз Стріп знімається у стрічці Фелліди Ллойд «Залізна леді», де грає саме Тетчер.