Переможена «Перемога»

07.04.2011
Переможена «Перемога»

Зараз у «Перемозі» частіше ярмаркують, ніж дивляться кіно. (Фото автора.)

Добротну двоповерхову будівлю чи не найстарішого і чи не єдиного донині діючого в Тернополі кінотеатру «Перемога», розташованого в центрі міста, очікують великі переміни. Цей кінотеатр упродовж багатьох останніх років переживав не найкращі часи. Фільми нерідко доводилося «крутити» і для якогось десятка глядачів. Виживати комунальному підприємству допомагала перманентна здача в оренду великого фойє на першому поверсі, яке облюбували для так званих виставок–продажів заїжджі підприємці. Відтак культурний заклад почав усе більше асоціюватися у тернополян із торгівлею, а нещодавно в його підвалі «завівся» ще й бар із красивою назвою «Золотий дукат»...

Видно, щоб ринкова течія не занесла «Перемогу» хтозна–куди і надто далеко від власне культури, нова тернопільська влада вирішила здійснити у ній кардинальні зміни і перетворити заклад у багатофункціональний, із солідною зобов’язуючою назвою «Український дім». Як повідомив на прес–конференції начальник міського управління культури Олександр Смик, кінозона у «Перемозі» залишиться, лише буде приблизно на третину зменшено кількість глядацьих місць. На площі, яка вивільниться, планують облаштувати сучасний подіум для демонстрації моделей модного одягу. І вже справді революційні зміни очікують на перший поверх будівлі. Там обіцяють і танц–пол, і місце для виступів камерного оркестру, і зону для виставок та майстер–класів народної творчості, і навіть два кафе — дитяче та для шанувальників літератури, де можна було б проводити зустрічі з письменниками і відомими людьми. Торгівля ж обмежиться продажем книг і сувенірів.

Коли саме старий кінотеатр «Перемога» остаточно перетвориться на сучасний «Український дім», наразі не відомо, адже реконструкція триватиме в кілька етапів. Хоча перший поверх обіцяють видозмінити повністю вже до 20–ї річниці Незалежності. Правда, ще не вирішене питання фінансового забезпечення проекту. Міська рада поки що змогла виділити лише 260 тисяч гривень на реставрацію другого поверху будівлі, загалом же потрібно набагато більше. За словами Олександра Смика, аби знайти кошти, ініціатори «вирішили піти на ризикований екс­перимент — зробити «Український дім» методом народної будови», але чи буде він успішним, покаже тільки час. Бо буквально за кілька десятків метрів від «Перемоги» розташована, наприклад, багатостраждальна тернопільська будівля з теж гарною назвою — культурно–діловий центр «Україна». Однак всередині це лише «збірник» обшарпаних офісів найрізноманітнішого призначення, де останнім часом проблеми навіть із теплом, електрикою і водою.