Голосування духом

07.04.2011

Апарат Верховної Ради оприлюднив дані письмової реєстрації депутатів для вівторкового засідання. Виявилося, що до столів реєстрації позавчора підійшло 360 нардепів. Семеро — хворіють, один — у відпустці, четверо — у відрядженні, 78 — відсутні з невідомих причин.

Дані письмової «явки» оприлюднили вперше. Раніше на сайті ВР вивішували підсумки тільки електронної реєстрації, коли можна було фіксувати присутність «мертвих душ», користуючись їхніми картками.

Найбільше депутатів, які проігнорували засідання без поважних причин позавчора, — у лавах Партії регіонів — 45. У БЮТі — 14 «прогульників», у «НУНС» та позафракційних — по вісім, у Народній партії — два, у Компартії та групі «Реформи заради майбутнього» — по одному.

Отримавши такі дані, легко з’ясувати, якими є масштаби голосування чужими картками. Візьмемо питання, яке у вівторок набрало найбільше голосів, — ідеться про включення до порядку ден­ного законопроекту про державну службу (проект авторства Президента ухвалили лише з тре­тьої спроби). Ця пропозиція набрала 234 голоси, ще 11 було проти, один утримався, 159 не голосувало — тобто разом 405. Якщо від цього числа відняти кількість реально зареєстрованих депутатів (360), вийде, що в парламенті подали голос 45 «зайвих» народних обранців. Ось вам і розмах «гри на піаніно»!

 

ДО РЕЧІ

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вважає, що Верховна Рада поки що не готова розглядати президентський законопроект про державну службу. «Не всі депутати глибоко вникли в суть цього законопроекту», — заявив Єфремов. За його словами, потрібен час для того, щоб попрацювати із законом, бо він «знаковий і досить складний», повідомила агенція УНІАН.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора парламент повернув на доопрацювання проект закону, який передбачав запровадження мораторію на закриття сільських шкіл. За таке рішення проголосували 334 депутати.

Також Верховна Рада відмовилася ліквідовувати податкову міліцію. За документ, який передбачав передачу функцій ПМ звичайній міліції та СБУ, проголосувало лише 87 депутатів.

Верховна Рада просить Європейський Союз вилучити з проекту майбутньої угоди про асоціацію слова про довгостроковий статус перспективи запровадження безвізового режиму. Про це йдеться у заяві парламенту «Про співробітництво між Україною та ЄС у візовій сфері». Окрім того, парламент просить забезпечити обов’язковість надання пояснень заявникові у випадку відмови у видачі візи згідно з відповідними положеннями Візового кодексу ЄС.

* * *

Народний депутат Володимир Скубенко, якого наприкінці минулого року виключили з фракції БЮТ за підтримку Податкового кодексу, увійшов до фракції Партії регіонів.