Герой без правосуддя

30.03.2011

Учора Вищий адміністративний суд переніс розгляд справи щодо позбавлення Степана Бандери звання Героя України на невизначений термін. Причина — хвороба судді–доповідача пані Леонтович. Першим про це дізнався адвокат Володимир Оленцевич, який свого часу оскаржив у донецьких судах першої та апеляційної інстанцій два укази Президента Ющенка щодо присвоєння звання Героя України командувачу УПА Роману Шухевичу та лідеру ОУН (б) Степану Бандері. «Чотири судді є, а п’ятого, головуючого, немає, хіба це привід відкласти розгляд?» — обурювався пан Оленцевич, тримаючи в руках оголошення про відкладений розгляд, отримане ним у канцелярії суду.

Натомість патріотів, що подали до Вищого адмінсуду касаційні скарги на рішення донецької Феміди щодо Героїв, їхніх представників та пресу далі рамки металошукача охорона не пускала з півгодини. Тож про те, що суду не буде, вони дізналися від того самого Оленцевича. Нагадаємо, що касаційні скарги до ВАСУ подали попередній Президент Віктор Ющенко, онук лідера ОУН Степан Бандера, син командувача УПА Юрій Шухевич, окремі партії та правозахисники тощо.

«Якщо судді хворіють, значить, це комусь потрібно, — зауважив у коментарі «УМ» Юрій Шухевич. — Підозріло це. Чому нас, як раніше це було у справі Романа Шухевича, не викликали й не повідомили про перенесення засідання? А лише повісили якусь цидулочку, в якій не повідомляється дата наступного розгляду».

У свою чергу, представник Ющенка В’ячеслав Мартинюк припускає, що хвороба судді є лише приводом для перенесення розгляду справи щодо Бандери до моменту розгляду аналогічної справи щодо Шухевича. «Ця колегія суддів не хоче брати на себе відповідальність за таке рішення», — припускає юрист. Мовляв, лише після розгляду касації щодо командувача УПА однією колегією інша — ухвалить аналогічне по лідеру ОУН. Доки триватиме такий «суддівський пінг–понг» — невідомо.

Відтак депутат від «Нашої України» Лілія Григорович дуже співчуває обом суддівським колегіям, яким незручно ухвалювати рішення щодо обох Героїв — як Бандери, так і Шухевича. «Водночас як лікар можу повірити в те, що суддя могла захворіти, — не без гумору зазначила пані Григорович у коментарі «УМ». — Бо березень ознаменувався блискавичним грипом. Як би там було, представники «Нашої України» приходитимуть на всі судові засідання щодо Героїв».