Майдан із коліс

29.03.2011

Тижневий марафон, який отримав у пресі назву «автомайдан», завершився мітингом у центрі Києва. Дві колони — із Заходу та зі Сходу — з’їхалися на Європейській площі минулої п’ятниці, після чого на згаданому вулично–політичному перехресті відбувся мітинг. Активісти висунули владі ультиматум. Якщо протягом одного місяця Янукович і К° не виконають вимоги активістів — вони вдадуться до активної фази протесту: почнуть формувати комітети громадського контролю в регіонах, скличуть народне віче «з метою повернення влади народу України в рамках чинної Конституції України».

Нагадаємо, серед вимог акції — відставка уряду Миколи Азарова; припинення репресій проти учасників Податкового майдану; відміна законів, ухвалених із порушенням Конституції та законів; зміни до Податкового кодексу, доопрацювання Трудового та Житлового кодексів.

«Ми задоволені результатами автопробігу. Можна сказати, що ми досягли більшого, аніж очікували, — зазначив у коментарі «УМ» представник «Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу» Олександр Супрунюк, один з організаторів автопробігу. — Виїжджаючи на Київ, ми ставили собі завдання: по–перше, зрозуміти картину по Україні, по–друге, побачити свої ряди. У регіонах ми зустріли реальні сили, які готові працювати. У цьому плані Київ розчарував: тут виявилося більше вождів, аніж армії. В Києві є люди, з якими можна працювати, але багато й таких, які думають лише про те, щоб прославитись».

Київ мляво відгукнувся на протест, хоча акція досить яскраво проходила в попередні дні у регіонах. За підрахунками очевидців, у столичній акції, котра мала стати центральною й підсумковою, брало участь півтисячі осіб. Це й близько не зрівняється з акцією, яка відбулася, для прикладу, в Хмельницькому: там відгукнулося 4 тисячі демонстрантів. Хоча в Києві, звісно, вплинула й погода: холод, сніг із дощем...

У колонах, які з’їхалися на Європейській площі, було близько ста автомобілів. Переважна більшість машин приєдналася до протесту в столиці або ж на завершальному відрізку. Зокрема, народна депутатка Наталія Королевська зустріла колону в Білій Церкві. Багато хто сприйняв це як намір «попіаритися» на автопробігу. «Ми працювали із народними депутатами не як з політиками, а представниками організацій. Королевська — голова Ради підприємців, а Михайло Волинець — голова Конфедерації вільних профспілок. Ми принципово не надавали акції політичного окрасу», — зазначив із цього приводу Супрунюк.

Пан Олександр каже, що одним із головних завдань автопробігу було достукатися до тих верств суспільства, «які на майдан ніколи не ходять». У регіонах учасники пробігу спілкувалися із людьми, роздавали листівки. Часто вони чули слова підтримки навіть від представників влади. «В одному місті до нас вийшов мер. Деякі міліціонери віддавали нам честь. Ставлення людей було досить доброзичливим. За ці дні нас побачили тисячі людей: і автомобілісти, і звичайні громадяни. Тому я вважаю, що ті 70 людей, які їхали в колоні, зробили не менше, аніж велелюдний мітинг», — резюмував Супрунюк.

Відомий громадський активіст Михайло Свистович (він представляє кампанію «Відсіч», яка підтримала автопробіг) заявив у коментарі «УМ», що минулотижнева акція — це «розвідка боєм». «Це щось схоже на те, коли лікарі беруть аналізи в людини. В даному випадку йдеться про аналіз суспільства, який показав, що люди поки що не готові протестувати. Зокрема, вони не готові виходити на вулицю під абстрактні цілі. Вони виходять під щось конкретне — проти проекту, проти змін. Ця акція довела, що з людьми треба довго й нудно працювати. Позитивний момент — що активісти проїхалися містами, де не було протестів. Так, де–не–де мітинги були нечисельними, але вони знайшли активних людей, із якими можна працювати далі й нарощувати протест», — зазначив Свистович.

 

ДО РЕЧІ

За даними МВС, в акції в Києві взяло участь близько 150 осіб і близько 89 автомобілів. Порушень громадського порядку не зафіксовано. На водіїв шести автомобілів складено адміністративні протоколи за порушення правил зупинки та стоянки.