Серце, посунься!

24.03.2011

Унікальну не лише для Росії, а й для більшості країн світу операцію провели фахівці центру грудної хірургії при Краснодарській крайовій клінічній лікарні. Для того щоб урятувати від смерті піврічного малюка, російські ескулапи перевернули його серце та замінили пошкоджені бронхи штучним органом.

Як повідомляє агенція «Медлінкс», серце маленького Максима неправильно розташовувалося в грудній клітці й давило на бронхи, заважаючи нормальному диханню. У результаті тривалого стиснення бронхи хлопчика отримали такі ушкодження, що просто не могли надалі виконувати свої функції. Із таким важким ураженням дитина фактично була приречена на смерть. Але лікарі вирішили ризикнути й провели унікальну операцію, яку досі вдавалося виконати тільки в Німеччині, Великій Британії та США.

Бригада на чолі із завідувачем відділення кардіохірургії номер один крайової клінічної лікарні Максимом Борискіним працювала в операційній упродовж п’яти годин. За цей час хірурги спочатку відсунули серце шестимісячного пацієнта, а потім встановили орган у нормальне положення. Крім того, вони імплантували немовляті штучні бронхи замість несправних власних. До слова, вартість такого втручання в Європі становить близько 50 тисяч євро. Пацієнту краснодарської лікарні пощастило — для нього операція була безкоштовною.

Після складного втручання малюк пройшов двомісячний курс реабілітації. За словами матері Максима, зараз він почувається добре. Однак через кілька років на хлопчика чекає ще одна операція, адже він росте, і встановлені нині штучні бронхи стануть замалими — їх доведеться замінити на більші.