Гри не буде — електрика закінчилась

24.03.2011

Із величезним розчаруванням поверталися позавчора ввечері до своїх домівок київські уболівальники, які планували подивитися півфінальний матч чемпіонату України між «Компаньйоном» та «Соколом». Охарактеризувати ситуацію, що склалася навколо цього поєдинку, можна крилатою фразою з фільму «Джентльмени удачі»: «Кіна не буде — електрика закінчилась». Цього разу «електрика» закінчилася на ковзанці «Авангард», яку напередодні відключили від електропостачання за борги перед «Київенерго». Авжеж, в українському хокеї виникають усе абсурдніші ситуації. Ідеться, ще раз наголосимо, про один із вирішальних матчів національної першості у виді спорту, де Україна посідає ще досить високе — 18–те — місце у світовому рейтингу.

Заборгованість ковзанки зашкодила не лише внутрішньому чемпіонату. На «Авангарді» зараз проводить тренувальні збори збірна України, якій уже в квітні належить змагатися за вихід до елітного дивізіону світового хокею. Фахівці кажуть, що внаслідок тривалої відсутності електропостачання лід на «Авангарді» просто розтане, тобто цей етап підготовки «синьо–жовтих» до чемпіонату світу, який відбудеться в київському Палаці спорту, може бути зірваний.

Багатостраждальний перший матч між «Компаньйоном» та «Соколом» відбувся вчора — київські клуби прихистила ковзанка заводу АТЕК. Гра почалася о 13:00. Ясна річ, що посеред буднього дня мало який уболівальник міг дозволити собі покинути роботу чи навчання й поїхати на Святошин. І через це так мало глядачів побачили сенсаційну перемогу «Компаньйона» над чинними чемпіонами країни в серії булітів. Завтра — повторний поєдинок.

Справжня інтрига очікується у фіналі, де чинний чемпіон, «Сокіл» — базовий клуб збірної, попри поразку в першому півфінальному матчі, має більше шансів схрестити ключки з амбітним «Донбасом» — переможцем регулярної першості, який теж має у своїх лавах чимало класних гравців.

Як і «Сокіл», донеччани пропускали чвертьфінальні поєдинки (регламент дозволяє першим двом командам чемпіонату вступати в боротьбу за медалі на пізнішому етапі). Перша зустріч «Харкова» з «Донбасом» відбулася позавчора за планом. Саме харків’яни завдали підопічним Олександра Куликова єдиної поразки в «регулярці» і не проти були б повторити таке звершення і в «плей–оф». Навіть наставник донеччан, чия команда досі виглядала найповажніше, перед іграми у Харкові висловлювався обережно: «Про фінал турніру я поки навіть не думаю, адже потрібно ще туди пробитися».

Але обережність обережністю, а на ділі гості показали, що всерйоз налаштовані на вирішення найскладніших завдань. Уже в першому періоді харків’яни, бронзові призери попереднього ЧУ, пропустили двічі, а в середині другого періоду тренер Олександр Кобиков змушений був міняти воротаря. Кіпер української «молодіжки» Володимир Ткаченко на той час устиг пропустити вже чотири шайби. Досвідченішому Антонові Скрипнику перепало стільки ж — 1:8 на користь гостей. «Донбас» однією ногою у фіналі.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. «Плей–оф». 1/2 фіналу (перші матчі). «Харків» — «Донбас» — 1:8 (0:2, 1:4, 0:2; Мудрий, 31 (більш.) — Климович, 3; Р. Благий, 10; Росляков, 26, 45 (менш.), 50 (менш.); Дм. Ісаєнко, 29 (більш.); Толкунов, 35; Бабинець, 37), «Компаньйон» — «Сокіл» — 5:4 Б (0:2, 2:1, 0:0; Хміль, 22; Вал. Алексюк, 22; Сидоров, 27; Ніколаєв, 59; Сидоров (вирішальний буліт) — Сальников, 1; Климентьєв, 9, 28 (більш.); Бондарєв, 57 ).