Вода і пиво — піст чудесний

17.03.2011

Витримати Великий піст до снаги не кожному. Повністю відмовитися від продуктів тваринного походження, алкоголю, а за умов суворого дотримання всіх правил — і від олії — це справді серйозне випробування. А висидіти на самому лише хлібі й воді здатні хіба що цілковиті аскети. Хоча залежно від того, що називати хлібом. Якщо пиво, як свого часу монахи ордену Пауланер (саме вони в ХVII ст. заснували знамениту німецьку броварню), то, може, такий піст не дуже й поганий...

Саме так вирішив американець Джей Уїлсон. 38–річний католик із штату Айова впродовж усього Великого посту споживатиме тільки воду й «рідкий хліб» — пиво. Уїлсон переконує, що його натхненники–монахи дотримувалися в піст саме такої «дієти». На закиди, що алкоголь у піст узагалі–то не споживають, чоловік дивується: який із пива алкоголь? Не набагато міцніший, ніж та сама водичка.

На день відчайдух споживає чотири порції хмільного напою — це близько 288 кілокалорій — і запиває «хліб» водою. За станом здоров’я незвичного аскета постійно спостерігають лікарі, адже пивний «піст» може завдати неабиякої шкоди організму. Проте Джей сповнений рішучості протриматися на своєму раціоні аж до Великодня.

Цього року католицький Великий піст почався 9 березня й триватиме 46 днів. Великдень католики знову відзначатимуть разом із православними — 24 квітня.