Станемо вегетаріанцями?

25.05.2004
Станемо вегетаріанцями?

У м'ясні ряди на ринку тепер можна ходити лише на екскурсію.

      Перед великодніми святами всі любителі шашликів звернули увагу на подорожчання м'яса. Проте всі сприйняли це як належне: зазвичай напередодні тривалих вихідних, особливо навесні, перед Великоднем, Першим та Дев'ятим травня, ціни повзуть вгору: у різних регіонах м'ясо дорожчає на дві-три гривні за кілограм. Але потім цiни повертаються до норми. Цього року все пішло за іншим сценарієм. У середині квітня ціни на основні види м'ясної продукції — свинину, яловичину, курятину і сало — піднялись на 20—30 копійок за кілограм. Ніхто не надав цьому особливого значення. (Особисто я, наприклад, орієнтуюся лише на цифри «до коми», не беручи до уваги копійки). Звичайно, бабусі-пенсіонерки тоді вже почали бідкатись, адже переплатити 20 копійок за кілограм свинини, що коштувала тоді 16—19 гривень, i за курячі лапки для супу за гривню — як кажуть, дві великі різниці. Свята минули, шашлики «відійшли», а ціни так і не нормалізувались. Наприкінці березня — на початку травня кілограм доброї свинини коштував 16—19 гривень, а від травневих свят і до сьогодні господарки мусять брати на базар ніяк не менше 25 гривень на цей продукт. За ребра, які коштували 12 гривень, тепер доводиться викладати з гаманця не менше 16. Курячі стегенця, які півтора місяця тому можна було купити за 8,50 — 8,70 гривні за кілограм, подорожчали на гривню-півтори, так само як і решта «курячої продукції»: гомілки, крила. За цілу курку ще на початку весни просили 10—13 гривень, тоді як зараз вона коштує щонайменше 16. Якщо подорожчало м'ясо, природно, що це позначилось і на інших продуктах, які з нього виготовлені, насамперед, на ковбасі, вареній та копченій, сосисках, навіть на напівфабрикатах, до складу яких входить м'ясо, — пельменях, варениках, голубцях.

      Найголовнішою видимою причиною стрімкого цінового злету є зниження обсягів виробництва м'яса. Так, за даними агентства «АПК-інформ», у період із січня до квітня цього року виробництво м'яса (тобто реалізації худоби та птиці на забій) знизилось у 15 регіонах України від 10 до 20 відсотків. Отже, на внутрішньому ринку виник дефіцит, який спричинив збільшення закупівельних цін на відповідний, а то й більший еквівалент. У середньому по Україні закупівельні ціни зросли на 30 відсотків, що не могло не позначитись на роздрібній реалізації. При цьому, як стверждують в одному з підрозділів Держдепартаменту продовольства Мінагрополітики, підвищення закупівельних цін виробники на собі не відчули. Отже, отримують від оптових закупівельників, як і раніше, не більше п'яти гривень за кілограм яловичини і 5,5 гривні — свинини. За бичка вагою, наприклад, 350 кілограмів, господар отримує усього 320 доларів.

      Глобальні ж причини м'ясної кризи слід шукати у минулорічній зерновій кризі. Як відомо, фуражне зерно є кормом і для великої рогатої худоби, і для птахів. До речі, далекоглядні фахівці з уряду робили прогнози на подорожчання м'яса іще восени минулого року (коли масовому вирізанню худоби через брак кормів ще можна було запобігти). Так, перед новим роком заступники міністра аграрної політики не раз наголошували, що виробництво м'яса в 2004 році в середньому скоротиться на 5,5 відсотка (до двох з половиною мільйонів тонн у живій вазі). А за м'ясом — черга молока (його виробництво, за прогнозами, має зменшитись на 3,6 відсотка — до 12,9 мільйона тонн) і яєць (11,3 мільярда штук). Якщо свого не вистачає, природно, необхідні продукти харчування закуповуватимуть за кордоном, причому за цінами, які явно вищі за свої, внутрішні.

      Тим часом уряд активно декларує підвищення пенсій, мінімальних зарплат, стипендій, різноманітних соціальних виплат. Але ж ціни піднімаються вгору зовсім непропорційно до зарплат. За останні три місяці бензин подорожчав взагалi майже на 30 відсотків. Тепер настільки ж дорожчає м'ясо. На черзі, ймовірно, молоко та інші продукти харчування. Свіжий приклад: підприємство «Київхліб» уже просить столичну міську владу дозволу підняти ціну на батони з 1,20 до 1,36 гривні. Поки що уряд не вживає адміністративних заходів, аби втримати внутрішні ціни від «абсолютного максимуму». Таким чином, звичайно, вдасться зробити собі непоганий піар, проте, з іншого боку, штучно стримуючи ціну на продовольство, уряд поставить під удар розвиток деяких галузей економіки, а разом із ними — загальний зріст ВВП. Отже, поки в уряді визначатимуться із кращим варіантом, гаманці простих українців худнутимуть на очах.

 

      За даними соціологічного опитування, більше половини киян останнім часом відзначають подорожчання продуктів харчування у роздрібній торгівлі. 38 відсотків мешканців столиці відзначили, що зростання цін вдарило їм по кишені. Зокрема, 29 відсотків із них обмежили споживання м'яса та м'ясних виробів, 11 відсотків відмовились від риби, майже шість відсотків опитаних відмовляють собі в молоці, а 3,2 відсотки — навіть у хлібі.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>