Де дисципліна — там перемога

16.03.2011

Нарешті це сталося. Аж у четвертому турі чоловіча збірна України здобула першу перемогу у відборі на Євро–2012. Підопічні Леоніда Захарова в Запоріжжі обіграли португальців, яким кількома днями раніше розгромно поступилися в Моїмента–да–Бейрі.

Щоб повернути колективу переможний дух, втрачений після безглуздої поразки словакам у повторному матчі «плей–оф» улітку минулого року, керівництво федерації змушене було повернути пана Захарова із «творчої відпустки». «Після того фіаско у грі зі словаками команда була деморалізована й довго перебувала в пригніченому стані. Я теж тоді вирішив назавжди попрощатися з гандболом», — розповідає «УМ» новий–старий керманич збірної. Але, як–то кажуть, час лікує, і Леонід Олександрович не зміг довго обходитися без справи свого життя.

Його третє повернення до лав збірної ознаменувалося розгромом у Португалії — 16:28. За короткий час, який мав Захаров перед тим поєдинком, важко було награти новий склад. Проте після матчу в Моїмента–да–Бейрі Леонід Олександрович побачив слабкі місця в колективі і взявся наводити порядок. «Окремі гандболісти приїздять до збірної лише для того, щоб побачитися з рідними. А грати в гандбол не хочуть. Довелося вжити заходів і відправити з розташування команди Шевельова, Цапа та Стецюру», — ділився своїми педагогічними кроками пан Захаров. І, як виявляється, мав рацію. Позавчора в повторній грі молодь проявила характер. «Виділити когось окремо важко. Якщо в португальському матчі кращим на майданчику був Геннадій Комок, то в Запоріжжі всі зробили вагомий внесок у загальну перемогу», — Леонід Олександрович відзначає командний дух своїх підопічних.

Дебютна перемога у відборі на континентальний форум залишила нашим хлопцям теоретичні шанси на вихід із групи. «Якщо португальці в себе вдома переграють словенців, а ми переможемо вдома поляків, то вирішальним поєдинком за путівку до Сербії стане наша очна дуель зі збірною Словенії, яку ми мусимо виграти з різницею в сім м’ячів», — наставник «синьо–жовтої» команди планує боротися до останнього патрона.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Відбірковий етап до фінальної частини Євро–2012. 4–й тур. Група 3. Україна — Португалія — 29:25 (16:15; Кривчиков, Остроушко (по 6) — Тавареш (7), Карнейро (5)), Польща — Словенія — 32:27.

Турнірне становище: Словенія — 6, Польща — 5, Португалія — 3, Україна — 2.