Шарм Чорного континенту

15.03.2011
Шарм Чорного континенту

Франкофіл Фагот обіцяє довчити французьку. (Фото із сайту tnmk.com.)

Що спільного між ТНМК і Африкою? Ну хоча би те, що абревіатура ТНМК розшифровується як «Танок на майдані Конго». Як відомо, Конго свого часу було колонією Франції. Чомусь вирішили, що такой асоціації достатньо, аби візитівкою IV Міжнародного фестивалю Тиждень франкофонії в Україні став фронтмент ТНМК Олег «Фагот» Михайлюта. До зв’язків між Францією та Фаготом ми повернемося у бліц–інтерв’ю, а наразі зупинимося на програмі цієї культурної події.

Офіційно фестиваль розпочинається сьогодні й триватиме до 22 березня у різних містах країни — Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Запоріжжі, Луганську, Одесі, Харкові, Сімферополі, Севастополі й Рівному. Родзинкою події стане проект «Знайомтесь: африканське кіно» — шість режисерських робіт із Сенегалу, Мавританії, Малі та Кот–д’Івуара представлять у київському Будинку кіно (вхід вільний). Кінопокази продовжаться 18 і 19 березня традиційними «Ночами короткого метру», які одночасно охоплять шість міст України. Також у рамках Франкофонії відбудеться зустріч із французьким режисером і актором Сержем Аведікяном, який зіграє Сергій Параджанова в українській стрічці «Параджанов». У столичному Домі актора пройде музичний спектакль «Творчий шлях Паскаля MG». Літературну царину охопить «круглий стіл» «Франкофонія і література: слова свободи» з Андрієм Курковим, Євгенією Кононенко, французькими та канадськими письменниками Бессою Міфтію, Еленою Бочорішвілі, Сильвяном Дюпюі.

А вже 2 квітня в Україну прийде очікувана «Французька весна», яка розпочнеться ретроспективним показом фільмів за участю Елізабет Юппер.

Анастасія БЕЗПАЛЬЧА

 

ЗУСТРІЛИСЯ–ПОГОВОРИЛИ

Фагот: Я налагоджував стосунки із самим собою

Про Францію, батьківство й внутрішні переживанняХаризматичний хіп–хопер свого часу заспівав декілька пісень французькою (En automne, L’eau), виступав на фестивалях у Франції і ще досі, як виявилося, намагається оволодіти мовою Вольтера.

— Колись ми зі знайомою француженкою заклалися, що вона вивчить українську, а я — французьку. Може, вона колись вивчить українську, але я ще досі не дуже добре володію французькою... Коли ж згадую про Францію, то пригадую, як ми там познайомились з місцевими чеченцями, як уночі гуляли по Парижу, як пили шампанське на Марсовому полі під Ейфелевою вежею...

— Останнім часом складається враження, що ви поступово відходите від роботи у ТНМК на користь шоу–бізнесу. Наприклад, берете участь у проекті «Зірка+зірка».

— Це абсолютно хибне враження. Все можна робити паралельно. Я суміщаю роботу в телепроекті «Зірка+зірка» з музикою. Нещодавно гурт ТНМК випустив новий альбом («С.П.А.М.». — Ред.), ми знімаємо нові кліпи.

— Як вдається поєднувати творчість і роботу з обов’язками батька? Адже вашому сину нема ще і семи місяців.

— Загалом вдається. До речі, сьогодні зранку (10 березня. — Ред.) мій малий захворів — температура 38. Але він перебуває під наглядом лікаря, а я не міг підвести людей і не приїхати на прес–конференцію.

— А за останні півроку вашого батьківства ви виїжджали кудись у далекі краї?

— Так, я їздив у Тайланд налагоджувати стосунки із самим собою.