Як і десять років тому

03.03.2011

Учора депутати–«нашоукраїнці» Андрій Парубій, Лілія Григорович, Володимир Карпук, Віктор Матчук та Зіновій Шкутяк намагалися особисто передати очільниковi МВС Анатолію Могильову депутатське звернення з проханням звільнити з–під варти хоча б тих членів ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери, які потребують медичної допомоги. Потрапити на прийом до міністра не вдалося. Сорокахвилинне очікування завершилося спілкуванням із заступником Могильова Василем Фаринником, який пообіцяв вивчити ситуацію й повідомити народним обранцям позицію керівництва МВС телефоном.

Утім навряд чи доводиться сподіватися, що міліціянти випустять з–за ґрат принаймнi хворих «тризубівців» (велика група нацiоналiстiв залишається в СІЗО за пiдозрою в пiдривi пам’ятника Сталiну в Запорiжжi). Позавчора ці побоювання вкотре підтвердилися: у клопотанні випустити на підписку про невиїзд хворого на цукровий діабет Степана Бичека відмовлено.

«Щодо Степана — це вже другий розгляд його справи. Цього разу адвокатам після двох місяців утримання за ґратами й погрози Бичека оголосити сухе голодування вдалося частково досягти успіху. Рогатинський суд нарешті зобов’язав слідчих провести судово–медичну експертизу і принаймні надати необхідну медичну допомогу у стінах слідчого ізолятора, де перебуває затриманий, — розповів «УМ» перший заступник голови центрального проводу ВО «Тризуб» Андрій Тарасенко. — Степан важко хворий на цукровий діабет, а тому потребує постійного медичного догляду. Натомість, попри клопотання народних депутатів взяти його на поруки, Феміда й далі робить усе, щоб підірвати й без того слабке здоров’я чоловіка».

«Наскільки мені відомо, дуже серйозні проблеми зі здоров’ям мають і в’язні запорізького СІЗО Пилип Таран та Віталій Вишнюк. Щодо них народні депутати, зокрема Парубій, за моєю інформацією, нібито домовилися попередньо, що керівництво МВС посприяє в полегшенні режиму їх утримання чи навіть виходу для лікування на волю, — розповіла «УМ» речник «Тризуба», заступник голови ВО «Жіноча Січ» Олеся Применко. — Очевидно, продовження побачимо вже 9 березня — коли спливе два місяці з часу затримання хлопців. На мій погляд, це дуже символічно, адже саме десять років тому під час акції «Україна без Кучми» кілька десятків українських патріотів потрапили до в’язниць. Якщо Феміда засудить націонал–патріотів і цього разу, це означатиме, що з 2001 року в державі нічого так і не змінилося, патріоти залишилися найбільшими ворогами України в очах влади».

За словами Тарасенка, не краща ситуація і з Андрієм Стемпіцьким, у якого правоохоронці при затриманні вилучили стартовий пістолет. Зброю визнали бойовою, відтак суд, що також відбувся днями, не зважив на клопотання випустити «тризубівця» на волю.

 

«МИ НЕ ВІРИМО!»

«Нарешті ми отримали відповідь з адміністрації Президента на наше звернення, яке передали під час проведення акції «Ми не віримо!», присвяченої запевненням правоохоронцiв, що хлопців у СІЗО ніхто не бив. Ми просили главу держави втрутитися й дати вказівку перевірити наші докази, на що отримали відповідь, що звернення переадресоване до Генпрокуратури», — повiдомила в коментарі «УМ» голова ВО «Жіноча Січ» Катерина Коханівська. За її словами, вчора мали відбутися збори Комітету визволення політв’язнів, де планували вирішити, що робити далі та в який спосіб виручати побратимів.