Відстрочка для «фронтовиків»

02.03.2011

«Довгограюча» — вже трирічна — судово–слідча тяганина у справі Валерія Подьячого і Семена Клюєва позавчорашнім рішенням Апеляційного суду Криму, можливо, вичерпалася. Проросійські активісти з т. зв. «Народного фронту «Севастополь—Крим—Росія» під акомпанемент пікетів на їх захист отримали по три роки позбавлення волі умовно з відстрочкою виконання вироку на один рік.

При цьому засуджені за посягання на територіальну цілісність України «здаватись» не збираються. Принаймні більш «геройський» Подьячий. Одразу по завершенні судового засідання сімферополець заявив, що з вироком суду не згодний, політичної діяльності не припинятиме і в разі чого дійде навіть до Європейського суду з прав людини. «Тоді, — заявив він у коментарі журналістам, — увага світової громадськості буде прикута до того, що людину судять за те, що порушує питання статусу Криму і Севастополя».

Нагадаємо, що головною підставою для порушення СБУ проти «фронтовиків» кримінальної справи за ст. 110 Кримінального кодексу України став підписаний ними по завершенні прес–конференції у січні 2008 року прес–реліз із закликом до насильницької зміни кордонів України. Попервах сепаратисти роздавали з цього приводу коментарі на всі боки. Але згодом пан Подьячий перейшов на «нелегальне становище», тривалий час уникаючи зустрічей зі слідчими. Посміливішав він із приходом нинішньої президентської команди, либонь, сподіваючись, що його «російські заслуги» значно пом’якшать судовий вирок.

Після вчорашнього вироку суду Валерій Подьячий заявив, що «Янукович і його команда ще не відійшли від «необандерівської політики у відношенні до російського населення»