Перепустка на п’єдестал

02.03.2011
Перепустка на п’єдестал

Беззаперечна фаворитка лижних гонок серед жінок — норвежка Маріт Бйорген. (Фото Рейтер.)

За даними міжнародних організацій, скандинавські країни в переліку дер­жав із революційними настроями — перші з кінця, однак упродовж останніх п’яти днів (і шести наступних) на вулицях морозної столиці Норвегії дуже людно. Щоправда, «майдан» немає жодного відношення до політики. Десятки тисяч людей збираються на Університетську площу Осло, аби привітати переможців та призерів 48–го чемпіонату світу з лижних видів спорту, для яких о 19.30 за місцевим часом починається зіркова мить — церемонія нагородження.

Світова першість проходить під акомпанемент норвезьких та австрійських «солістів», які найчастіше — вже по чотири рази — піднімалися на найвищу сходинку п’єдесталу. Господарі, які лідирують у загальному заліку із вісьмома нагородами, свої золоті запаси поповнюють лише за рахунок лижних гонок, тоді як представники Австрії (в них шість нагород різного достоїнства) — у стрибках із трампліна та двоборстві.

Триразова олімпійська чемпіонка Ванкувера Маріт Бйорген ігнорувала етапи Кубка світу, аби цілком зосередитись на підготовці до домашнього турніру. І в Холменколлені Маріт виграла вже три чемпіонські титули. Останній наразі успіх 30–річна уродженка Тронхейма святкувала позавчора на дистанції 10 км «класикою», випередивши на 4 секунди головну опонентку — лідера загального заліку КС Юстину Ковальчик із Польщі. «Я неймовірно щаслива, що виграла срібну нагороду», — раділа на фініші «класики» полячка, яка вдруге поспіль фінішувала одразу за Бйорген.

Найкращий результат на «десятці» серед українок показала досвідчена Валентина Шевченко з Київщини — 16–те місце. Катерина Григоренко з Хмельницького була 35–ю, слідом за нею — харків’янка Лада Нестеренко, киянка Зоя Заведєєва — 40–ва.

Попереду в лижниць ще естафета й марафон, де Бйорген також розраховує на тріумф. Вона має всі підстави побити рекорд за кількістю перемог на одному чемпіонаті світу, який належить радянській лижниці Олені Вяльбе. Не варто забувати, що Маріт хвора на аст­му, тому має офіційний дозвіл Міжнародної лижної федерації та Всесвітньої антидопінгової агенції на застосування фармакологічних препаратів, які для здорових лижників вважаються допінгом.

На тлі непомірних медальних апетитів Бйорген скромніше виглядають здобутки ще одного улюбленця місцевої публіки — Петтера Нортуга. Переможець персьюту вирішив трохи перевести подих. «Щоб краще підготуватися до командної гонки, я не стартуватиму на 15 км», — поділився своєю стратегією чемпіон світу. Скориставшись відсутністю на дистанції головного фаворита, Матті Хейккінен учора здобув для збірної Фінляндії дебютне «золото» на цьому ЧС. Поміж українців найвище місце в підсумковому протоколі, 36–те, посів Роман Лейбюк з Івано–Франківська; Олексій Швидкий з Київщини фінішував з 60–м часом, а закарпатці Мирослав та Іван Білоусюки показали 61–й та 72–й результати відповідно.