Стовідсоткова «суперовість»

01.03.2011
Стовідсоткова «суперовість»

Марія Коритцева і Йоана Олару – переможці турніру серії WTA в Акапулько. (Фото з сайту WTAtour.com.)

Останні дні зими виявилися надзвичайно успішними для українських тенісистів. Приємним саме по собі є вже те, що наші дедалі частіше потрапляють до вирішальних стадій турнірів. Стосується це передусім чоловіків, чий прогрес просто неможливо не помітити. Але минулих вихідних відзначилися представники обох статей – престижні турніри у складі інтернаціональних дуетів виграли Сергій Стаховський та Марія Коритцева.

 

Стах не «маже»

Лідер збірної України Стаховський виступав на хардовому турнірі АТР у Дубаї. Упевнено подолавши два кола, у чвертьфіналі киянин наразився на другу ракетку планети, швейцарця Роджера Федерера, й очікувано йому програв, хоча й не без спротиву — 3:6, 4:6.

У фіналі Федерер поступився сербу Новаку Джоковичу (двічі по 3:6), який назвав свою гру проти екс–«короля» ідеальною. Тепер Джокович упритул наблизився до другого рядка рейтингу — в опублікованому вчора листі він лише дещицею поступається швейцарцеві — 7880 пунктів проти 7965 (перший — іспанець Рафаель Надаль).

Сергій Стаховський натомість зосередився на парній грі з уже традиційним партнером — росіянином Михайлом Южним. У п’ятничному півфіналі слов’яни здолали іспансько–бельгійський дует Гранольєрс/Норман — 6:3, 6:4. А в суботньому поєдинку за титул проти іспанця Фелісіано Лопеса й француза Жеремі Шарді справа дійшла до супертайбрейку. Суперники виграли по одній партії (4:6, 6:3), а у своєрідній «серії пенальті» нерви виявилися міцнішими у Стаховського й Южного — 10:3.

Для українця й росіянина ця перемога стала другою спільною на турнірах АТР — торік вони перемогли в німецькому Галле на траві. Нагадаємо, що раніше Стах святкував успіх на «Кубку Кремля–2008» з італійцем Потіто Стараче. Крім того, в активі 25–річного киянина — чотири титули в одиночному розряді. Причому Сергій демонструє просто феноменальну цілеспрямованість у вирішальних дуелях — він перемагав в усіх своїх семи фіналах!

Отримавши з рук арабських шейхів доволі громіздкі, але ефектні призи, тенісисти заробили й солідну грошову винагороду — по 57 250 доларів «на брата». До того ж Стах здобув ще й 40 525 «зелених» за вихід у чвертьфінал «одиночки».

«Не можу сказати, що ми зіграли наш найкращий матч. Можливо, нам трохи пощастило, але у вирішальні моменти ми виглядали переконливіше за суперників», — сказав за переможців на церемонії нагородження Южний.

Цими ж днями за кілька тисяч кілометрів від Еміратів ще один киянин — Олександр Долгополов — змагався на ґрунтовому турнірі АТР в мексиканському Акапулько. Як і Стаховський, у чвертьфіналі він потрапив на представника Швейцарії — Станісласа Ваврінку. На відміну від співвітчизника, Сашкові вдалося перемогти — 6:4, 7:6. Утім у півфіналі дорогу йому перейшов майбутній тріумфатор — сіяний під першим номером іспанець Давід Феррер — 5:7, 6:1, 6:1. Залишає Мексику Долгополов із чеком на 59 тисяч доларів.

Доволі пристойний результат минулого тижня дозволив українцям піднятися у світовому рейтингу АТР: Долгополов сягнув із 26–го на рекордне для себе 23–тє місце, а Стаховський підстрибнув на п’ять сходинок і тепер є 38–м. Ще один наш співвітчизник, донеччанин Ілля Марченко, просунувся з сотої на 99–ту позицію.

Уже сьогодні збірна України почне в Харкові підготовку до дебютного в цьому році матчу Кубка Девіса. Нагадаємо, виступ у першій Євро–Африканській зоні наші відкриють найближчого уїк–енду зустріччю з голландцями. За «синьо–жовтих» гратимуть Стаховський, Марченко, Бубка, Сергєєв, тоді як Долгополова не задовольняють фінансові умови ФТУ.

Коритцевій потрібна пара

Паралельно з чоловічим турніром в Акапулько відбувалися й жіночі змагання WTA. 25–річна Марія Коритцева зосередилася тут на парному розряді й не прогадала. У дуеті з румункою Йоаною Олару киянка на шляху до титулу виграла чотири матчі — причому всі на супертайбрейках! У другому колі здався союз Гренефельд/Сеноглу (Німеччина/Туреччина, 3) — 6:3, 5:7, 10:7; у півфіналі — Цетковська/Ворачова (Чехія) — 6:4, 1:6, 10:7. А в ніч на неділю за київським часом Олару й Коритцева у фіналі змусили капітулювати іспанок Лурдес Домінгес–Ліно й Аранту Парру–Сантойю — 3:6, 6:1, 10:4.

Для Коритцевої ця звитяга стала вже п’ятою парною у кар’єрі під егідою WTA. Цікаво, що всі титули (Палермо–2005 і 2007, Гуанчжоу–2008, Окленд–2008) Маша завойовувала з різними партнерками. А от на успіх в «одиночці» киянка все ще чекає.

Оскільки турнір мав невисоку категорію, то й призові виявилися скромними — 11 тисяч доларів на двох. Зате Коритцева зробила помітний стрибок у парному рейтингу WTA — зі 110–го місця на 82–ге. Найкращою «парницею» серед наших залишається Ольга Савчук — 67–ма.

В одиночному ж рейтингу Коритцева лише на 157–му місці. Олена Бондаренко — 51–ша (+1 позиція), Катерина Бондаренко — 112–та (+4), Леся Цуренко — 127–ма (+5), Ольга Савчук — 146–та (0). Лідери тут ті самі: Возняцьки, Клійстерс, Звонарьова.