Мутації і розмноження російських звірів

01.03.2011

Для зимових Олімпійських ігор 2014 року, які відбудуться в Сочі, обрали одразу трьох талісманів — Леопарда, Білого Мішку (ведмедика) та Зайку. Таким виявився підсумок бучного шоу із голосуванням у прямому ефірі Першого каналу (РФ) у суботу.

Лідери набрали на трьох 62% голосів. Конкуренцію їм складали Сонечко, Снігур, Матрьошки, Дельфін і Бурий ведмідь, причому останній — твір конкурсанта з України — отримав найменшу підтримку.

Одним із фаворитів конкурсу вважали Діда Мороза, але перед останнім етапом відбору його вирішили зняти з голосування — щоб у разі перемоги російський народний персонаж не став власністю Міжнародного олімпійського комітету.

Показово, що напередодні дня голосування прем’єр Володимир Путін заявив журналістам, що йому найбільше до вподоби саме Леопард, тоді як президент Дмитро Медведєв схилявся до іншого варіанта. Схоже, організатори конкурсу узгодили смаки двох голів держави, а Зайчиху на ковзанах додали з урахуванням «гендерного» фактора і дамських смаків. Організатори Сочинської олімпіади планують, що сувенірна продукція із зображенням талісманів принесе 30—40 млн. дол.

Художник Віктор Чижиков, який був творцем Мішки — талісмана Московської олімпіади–1980, уже звинуватив авторів нинішнього Білого Мішки в плагіаті. «У ведмедя для Сочі все цільностягнуте з мого: очі, ніс, рот, посмішка, хоча все спотворено. Мені не подобається, коли крадуть. Автор особливо гостро це відчуває», — сказав Чижиков в ефірі радіостанції «Ехо Москви».