Божа школа

22.02.2011

Уже з наступного навчального року в Тернополі з ініціативи міського голови Сергія Надала відкриється новий навчальний заклад. Католицька школа, стержнем навчання у якій будуть передусім духовність та християнська мораль, буде створена на базі звичайної. Всі предмети також вивчатимуться за загальною шкільною програмою, але будуть і відповідні додаткові. Водночас є намір зробити заклад елітним, тобто таким, де кількість учнів буде значно меншою, нiж у звичайнiй середнiй школi, а якість освіти — вищою. Особливим має бути і склад педагогів — добиратимуть не просто фахівців, а людей високодуховних.

Міська влада зобов’язалась знайти для нової школи приміщення та кошти для оплати праці працівників та комунальних послуг. До забезпечення її діяльності має долучитися і греко–католицька церква. За словами керівника Тернопільсько–Зборівської єпархії УГКЦ Василя Семенюка, церква готова надати технічні засоби та забезпечити спеціальними програмами. Зрозуміло, що братимуть участь у навчанні та вихованні дітей і священнослужителі.

Подібні католицькі школи вже давно й успішно функціонують у багатьох країнах Європи. Тож задля запозичення досвіду працівники тернопільського міського управління освіти разом зі священиками УГКЦ уже їздили до Польщі та Австрії.

 

ДО РЕЧІ

Згідно з результатами останнього дослідження Центру економiчних i полiтичних дослiджень iмені Разумкова, саме на Тернопільщині сьогодні зареєстровано найбільшу щільність релігійних громад — 19,1 з розрахунку на десять тисяч дорослого населення, що вдвічі перевищує середньоукраїнський показник. В обласному центрі переважають якраз прихильники греко–католицької церкви.