Побачити Париж у Сумах

22.02.2011

Наступного тижня, в п’ятницю, у Парижі стартує головна подія легкоатлетичного зимового сезону в Старому світі — чемпіонат Європи в закритих приміщеннях. Рівно за два тижні до нього українські легкоатлети завершили свої національні змагання, за підсумком яких і формується склад збірної. Причому, аби потрапити до делегації, недостатньо було перемогти всіх опонентів у сумському манежі Академії банківської справи. Тренери на чолі з керманичем збірної Олександром Апайчевим вимагали від спортсменів показати високі результати, аби поїхати в Париж не просто в ролі туристів, а й гідно представити країну. При цьому до заявки потрапить чимало молоді, оскільки деякі лідери бережуть сили для літніх турнірів.

Кілька атлетів своїм виступом таки довели, що готові наступного тижня поборотися за медалі єврофоруму. Так, скажімо, у фіналі бігу на 800 м киянка Тетяна Петлюк, яка сьогодні святкує 29–й день народження, перемогла з непоганим часом — 2 хв. 1,64 сек. Причому дещо несподівано пейсмейкером для неї виступила іменита Юлія Кревсун, хоча й сама може розраховувати на високі позиції. «Попросили за «спасибі» допомогти добрим людям», — посміхалася згодом донеччанка, зійшовши з дистанції після трьох кіл. А Петлюк сказала, що відчуває в собі сили «вибігти з двох хвилин».

За відсутності на чемпіонаті країни на 60–метрівці Олесі Повх і Марії Ремень, котрі демонструють «швидкі» секунди на комерційних стартах у Європі, у Сумах упевнено виграла Христина Стуй. Хоча результат дівчини з Івано–Франківська (7,36 сек.) поступається часу її колишніх партнерок по естафеті 4х100 м аж двома десятими секунди.

25–річний Олександр Борисюк, даючи залікові бали Волинській і Чернівецькій областям, став чемпіоном у бігу на 1500 м. Що цікаво, у півфіналі атлет показав чудовий час — 3 хв. 39,72 сек., а для перемоги у фіналі йому вистачило й 3.54,89. Для порівняння — Іван Гешко виграв зимовий чемпіонат світу–2006 із показником 3 хв. 42 сек.

У змаганні чоловіків у семибор­стві гору взяв... росіянин Олександр Кислов, адже в Сумах змагалися й кілька атлетів із Росії та Білорусі. Харків’янин Євген Нікітін виявився другим. Нагадаємо, що найкращий наш багатоборець Олексій Касьянов, не набравши жодного очка в стрибках у довжину, випав з обійми призерів. І навіть не біг завершальні тисячу метрів, зате стояв біля доріжки й аплодував колегам.

У потрійному стрибку 22–річний темношкірий Шеріф Ель–Шеріф із Дніпропетровщини здолав значно досвідченішого представника Черкащини Миколу Саволайнена — 16,42 м проти 16,39 м. А цими ж днями на чемпіонаті Франції Тедді Тамго оновив світовий рекорд — 17,91 м...

Зафіксували в Сумах один рекорд України — у ходьбі на 5000 м серед жінок відзначилася донеччанка Олена Шумкіна (21 хв. 51,51 сек.). Але ця дисципліна не входить до програми чемпіонату континенту в приміщенні.

Трійку призерів командного заліку склали Донецька (1510 очок), Київська (1280) й Харківська (1220) області.