СБУ взялася за «майнову конверсію»

15.02.2011

Львівські СБУшники викрили оборудку службовців одного з держпідприємств оборонної галузі на суму майже 2,5 млн. грн. Як пояснюють у небагатослівному прес–центрі СБУ, ще у 2008 році працівники цього підприємства, «використовуючи протиправний механізм, незаконно відчужили на користь третіх осіб нежитлові приміщення колишнього профілакторію загальною площею 771 кв. м, які перебували на балансі цього підприємства». Кажучи простою мовою, хотіли нахабно продати профілакторій, котрий належав військовикам. Як нескладно здогадатися, справу роздержавлення оборонного майна «кришувало» як керівництво заводу, так і високі чини військового міністерства.

Як стверджують працівники СБУ, при реалізації схеми зловмисники використали низку сфальсифікованих судових рішень та послуги окремих громадян, із допомогою яких зареєстрували в БТІ право власності на нерухомість на підставну фізичну особу. Хоча, як можна припустити, рішення суду в цій масштабній оборудці могли і не фальшувати. Замість того — просто занесли якомусь судді–«коляднику» торбинку, сподіваючись, що «у військову таємницю ніхто пхатися не буде».

Набуте майно кілька разів перепродувалося, і кінець би санаторному відпочинку, якби не пильність антикорупційного відомства Львівщини. Зараз триває слідство за фактом розтрати державного майна службовцями в особливо великих розмірах. Як видно, нинишній голова обласного управління СБУ Юрій Кіцул почав копати всерйоз, і якщо йому дадуть довести справу до кінця, вона може бути не менш резонансною від епопеї судді Зварича.

За інформацією «УМ», справа може стати першим дзвіночком в інших, не менш гучних приватизаційних конверсійних оборудках на Львівщині. Там розмах міг сягати втричі більших сум, ніж у справі про профілакторій. Адже, нагадаємо, під час минулої каденції Львівської міськради вибухнула «справа військкоматів». Ласі приміщення із прилеглою територією міська рада свого часу передала в оренду Міністерству оборони. А після того як районні військкомати перевели в приміщення Західного оперативного командування, колишні бюро військових комісарів почали передавати в суборенду комерційним структурам.