Мучеників не виявлено. Протиріччя є

10.02.2011

Усіх запускати й нікого не випускати — здається, саме таким принципом керуються слідчі у справі про відпилювання голови та підрив пам’ятника Сталіну в Запоріжжі. Більше десяти членів організації ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери та позапартійних осіб досі перебувають за ґратами. Днями Запорізький обласний апеляційний суд не задовольнив скаргу запорізького студента Едуарда Андрющенка, який клопотав про своє звільнення з–під варти, мотивуючи це тим, що на момент руйнування пам’ятника Сталіну він і близько не був у районі запорізького обкому Компартії.

«Винятковим цинізмом і політичними репресіями» назвав рішення суду адвокат затриманого Сидір Кізін. «На сьогоднішній день немає ніяких підстав другий місяць поспіль утримувати під вартою людину, підозрювану у скоєнні «хуліганства». Причому причетність до скоєння цього «хуліганства» нічим не підтверджена», — каже правозахисник позапартійного хлопця.

Крім іншого, суд ніяк не відреагував на лист із Запорізької обласної інспекції архітектурно–будівельного контролю, яка надала висновок, що статуя радянського диктатора була встановлена незаконно і потребувала демонтажу.

Тим часом Генпрокуратура звітує, що перевірила умови утримання під вартою заарештованих у Запоріжжі членів ВО «Тризуб» i не виявила жодних «фактів порушень вимог законодавства, що стосуються матеріально–побутових умов і медично–санітарного забезпечення затриманих». Левову частку звіту прокуратура присвячує тюремному побуту в’язнів, а від скарг родичів на недопущення до затриманих адвокатів «відмахнулася» скупим «права заарештованих дотримані у повному обсязі». Заяви активістів ВО «Тризуб» про застосування тортур у місцях їх утримання прокуратура називає «намаганням створити ореол «мучеників» та маніпулювати суспільною думкою, щоб уникнути покарання за скоєне правопорушення».

Позавчора Апеляційний суд Запорізької області залишив під вартою ще одного «тризубівця» Василя Лабайчука, відмовивши народному депутату від «Нашої України» Андрію Парубію взяти його на поруки. «Вони виголосили лише резолютивну частину, не навівши жодних причин відмови», — обурювався після судового засідання адвокат затриманого Віктор Ніказаков. Сам Парубій у коментарі «УМ» зазначив: «І прокуратура, і суди нині, на жаль, включилися у виконання функції репресивної машини. Серед затриманих є чоловік, який перед цим довго лікувався від важкої хвороби, а тому щохвилини потребує медичного догляду, який йому не надають. Усі ми люди, то чому не можна віддати хвору людину на поруки народному депутатові?.. Явище політв’язнів нині знову актуальне в нашій державі».

За словами депутата, перевірку умов, в яких утримують ув’язнених, Генпрокуратура проводила саме на його депутатський запит. Утім висновки є прямопротилежними тому, що розповідають самі затримані, передаючи інформацію з буцегарні. «Їх б’ють, над ними знущаються, рідні деяких із них досі не знають про їхнє місцеперебування. Відповідні факти ми виклали у зверненні до Уповноваженого з прав людини Нині Карпачової. Я ініціюватиму створення в парламенті депутатської слідчої комісії з цього приводу. І вже найближчим часом ми звертатимемося до європейських інстанцій, інформуватимемо про переслідування громадян із політичних мотивів», — обіцяє Андрій Парубій.

Із подивом сприйняли висновки Генпрокуратури у «Жіночій січі» — організації, яка неодноразово влаштовувала акції на підтримку затриманих. «Про які дотримання прав ми говоримо, якщо нині лише до деяких допустили адвокатів? Інші ж досі з рідними навіть не спілкувалися», — розповіла «УМ» Катерина Коханівська.

А у службі омбудсмана «Україну молоду» запевнили, що вже наступного тижня оприлюднять перші висновки перевірки звернень, які надійшли на адресу пані Карпачової. «Наразі відкрито провадження за фактами, викладеними в листах, — розповів «УМ» представник Уповноваженого з прав людини Володимир Яценко. — Керуючись попередніми висновками, можу сказати, що протиріччя між висновками у звіті прокуратури, з якою ми тісно співпрацюємо, і заявами від батьків є».