Назад, до «світу

08.02.2011
Назад, до «світу

У Гельсінборзі головною ударною силою збірної України стала Катерина Бондаренко, яка виграла всі три свої матчі. (Фото Рейтер.)

Здається, минулорічний скандал, пов’язаний із відмовою сестер Бондаренко грати за збірну, остаточно залагоджений. Олена й Катерина змінили гнів на милість і погодилися знову виступати під синьо–жовтим прапором. Щоправда, старшій зіграти в першому матчі Кубка Федерації 2011 року завадила травма. Натомість Катерина проявила себе справжнім лідером і «витягнула» команду в складному гостьовому двобої зі збірною Швеції.

У матчі ІІ Світової групи в Гельсінборзі фаворитками виступали господарки, адже 26–річна Софія Арвідссон і 22–річна Йоганна Ларссон посідають у рейтингу WTA 60–й і 74–й рядки відповідно, тоді як наша Катя Бондаренко — 107–ма, а ще одна «одиночниця», Леся Цуренко, — 132–га. Крім того, шведки обрали зручне для себе, доволі повільне, покриття.

Дебютантка збірної Цуренко намагалася заробити для команди бодай очко, але поки що зусиль 21–річної киянки вистачило лише на один виграний сет у двох зустрічах. Бондаренко ж сповна витримала тягар лідерства й проявила характер, вигравши аж три партії на тай–брейках. Також Катерина довела, що результат забезпечує винятково майстерність на корті, а не «зручність» покриття майданчика. Вирішальною дуеллю минулих вихідних стало парне протистояння, в якому Катя разом з Ольгою Савчук принесли Україні переможне очко — 3:2.

Новий капітан команди Ігор Дерновський, котрий замінив на цьому посту Володимира Богданова, віддав належне рівню шведок, але відзначив тактичне вміння й досвід Бондаренко–молодшої. І навіть похвалив Цуренко, хоча й зауважив, що Лесі ще належить багато чому навчитися, зокрема, доводити до логічного завершення виграшні ситуації. Сама ж дівчина зізналася, що грала, наче уві сні, багато що в неї не виходило, а коли прокинулася, надолужувати прогаяне було пізно.

Тепер наші дівчата гратимуть у «плей–оф» Світової групи — 16–17 квітня вони знову змагатимуться за повернення до числа восьми елітних команд планети. Суперника найближчими днями визначить жеребкування — обиратимуть із числа збірних, які програли чвертьфінали І Світової групи.

 

ТАБЛО

ІІ Світова група. 1/4 фіналу. Швеція — Україна — 2:3

Арвідссон — Цуренко — 6:3, 6:2; Ларссон — Бондаренко — 6:7 (2:7), 6:7 (5:7); Арвідссон — Бондаренко — 6:7 (3:7), 4:6; Ларссон — Цуренко — 6:7, 6:2, 6:3; Арвідссон/Ларссон — Бондаренко/Савчук — 5:7, 2:6.

* * *

І Світова група. 1/4 фіналу. Бельгія — США — 4:1, Словаччина — Чехія — 2:3, Росія — Франція — 3:2, Австралія — Італія — 1:4.