Севастополь із Запоріжжжям б’ють сумні «рекорди»
Завтра планета вкотре відзначає Всесвітній день боротьби з раком — захворюванням, яке набуває масштабів пандемії і невпинно збільшує кількість хворих, незважаючи на старання вчених, лікарів i фармацевтів. Проблема для України серйозна — щодня в нас фіксують 442 нові випадки раку або 18 — щогодини. Ризик захворіти на рак упродовж життя має кожен третiй–четвертий чоловік та кожна п’ята–шоста жінка. Щодня від раку помирають 239 українців, або 10 — щогодини. Утім лікарі обнадіюють: діагноз рак на сьогодні — це аж ніяк не вирок. Якщо вчасно встановити діагноз, то вилікувати пацієнта можна «малою кров’ю» і без важких наслідків. Як наголосив головний онколог МОЗ України, професор Ігор Щепотін, запорука успіху полягає у профілактичних заходах та у виявленні хвороби на ранніх стадіях.
Онкологи зазначають, що нашу країну можна поділити на три території за рівнем захворюваності на рак. Найвищий рівень захворюваності фіксують на сході та півдні, переважно у промислово розвинених регіонах. Швидше за все, за велику кількість пацієнтів онкодиспансерів «відповідальна» екологія. Центральні регіони — Черкаська, Житомирська, Полтавська, Чернігівська області — мають середні рівні захворюваності. А на заході України відсоток хворих на рак залишається найменшим.
За останніми даними, найвищі показники захворюваності на рак порiвняно із загальноукраїнським (331,5 випадка на 100 тисяч населення) спостерігались у Кіровоградській, Миколаївській та Запорізькій областях і в Севастополі (374,7—475,8 випадка на 100 тисяч населення). Як повідомив головний онколог МОЗ України Ігор Щепотін, серед міського населення рівень захворюваності на рак на 15% вищий, ніж серед українців, які мешкають у селах.
Пояснити таку розбіжність по країні важко, але медики мають деякі припущення. У тих місцевостях, де працюють великі заводи, існують серйозні проблеми з екологією, люди частіше хворітимуть на рак. Там, де повітря не отруєне викидами, а вода в крані максимально наближена до безпечної для здоров’я, онкологічно хворих буде менше. У селі, де на городі росте своя картопля без нітратів і кукурудза без ГМО, де звичайна їжа — це борщ і каша з салатом, квашені овочі й натуральне сало, люди хворіють менше. А в містах, де нормальної городини не знайдеш навіть на базарі, люди дуже часто готують страви з напівфабрикатів, порошкового молока, консервів тощо, ризик «виростити» в організмі пухлину відчутно більший. У регіонах, де безладне статеве життя вважається нормою, де молодь пишається частою зміною сексуальних партнерів, рак шийки матки в жінок б’є всі рекорди. А в тих місцевостях, де громада засуджує перелюб, де не займаються сексом наліво і направо, бо це розпуста, випадків раку шийки матки значно менше.
35% раку спричинено поганим харчуванням
Як розповів «УМ» професор Ігор Щепотін, загалом українці схильні вважати, що екологія найбільше впливає на появу ракових пухлин. Але це не так. «30% усіх злоякісних новоутворень зумовлені курінням, 35% — неправильним харчуванням (висококалорійна дієта, що веде до ожиріння, канцерогени в продуктах, мала кількість клітковини в їжі), 20% — впливом забрудненого довкілля, 5% — вживанням алкоголю, решта припадає на вплив інфекційних агентів, низьку фізичну активність тощо, — пояснює пан Щепотін. — За рахунок профілактики ми можемо знизити рівень захворюваності на рак на 30 відсотків, і це не гіпотетичне припущення. Наприклад, у США в середині XX сторіччя рак шлунка посідав друге місце у структурі захворюваності й смертності. Однак за рахунок зміни характеру харчування наприкінці минулого столiття рак шлунка в Америці став рідкістю».
За словами Ігоря Щепотіна, «до лікаря–онколога слід звертатися та проходити профілактичний огляд тоді, коли ви почуваєтеся добре. Бо коли ми виявляємо хворобу на 1—2 стадіях, то майже в 100% випадків гарантуємо одужання».