А я гребу!

01.02.2011

Учені з Геологічної служби США, які спостерігали за «подорожжю» самки білого ведмедя, були вражені її витривалістю. Звір проплив близько 690 кілометрів у пошуках крижини в морі Бофорта без зупинки. Шлях зайняв у ведмедиці аж дев’ять днів.

Відслідкувати пересування тварини вдалося після того, як у серпні 2008 року фахівці спіймали самицю в морі Бофорта (на півночі Аляски) і прикріпили їй на шию передавач GPS. Відтоді зоологи спостерігають за пересуваннями ведмедиці у відкритій воді та на суші. Про те, що ведмідь перебуває у воді, повідомляв температурний датчик, встановлений під шкірою тварини. «Ведмедиця безперервно перебувала у морі 232 години, пропливши 687 кілометрів у воді з температурою 2—6 градусів за Цельсієм», — розповів зоолог Джордж Дюрнер. За час свого дев’ятиденного запливу самка сильно схудла, а також втратила однорічне дитинча — малюк вирушив у марафонський заплив разом із матір’ю, але подолати довгу дорогу йому виявилося не під силу.

Учені констатують, що через танення льодів ведмедям тепер щороку доводиться долати дедалі більші відстані між областями крижаного покриву і сушею. Але якщо ці тварини будуть змушені робити такі марш–кидки і далі, це може негативно позначитися на їх розмноженні, непокояться науковці.